Борисов пристигна в Брюксел след инцидент с правителствения самолет

Гумата на "Фалкона" се е спукала при кацане

Премиерът Бойко Борисов кацна в Брюксел, това съобщи той в личния си профил във Фейсбук.

"Пристигнах в Брюксел, където ще участвам в извънредното заседание на Европейския съвет във връзка с Брекзит", пише министър-председателят.

Минути след пристигането му, премиерът съобщи пред журналисти, че е имало инцидент с правителствения самолет и гумата на "Фалкона" се е спукала при кацане.

"Спука ни се гумата при кацане на самолета, та можем да си поговорим с вас.  С този "Фалкон" вече....много са ни добри пилотите, това ни е спасило", каза премиерът.

 

Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с излизането на Великобритания от Съюза по време на работна вечеря във формат ЕС-27.

Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март.

Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март 2019 г., при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април 2019 г. В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г.

В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС. Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България