Борисов: Радев е с редкия шанс да има служебен кабинет, след няколко месеца ще отчетем свършеното

Власт се взима и се сдава с морал. Днес ние демонстрирахме една европейска култура.

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов след първата реч на новоизбрания президент Румен Радев, след като той положи клетва.

"Честитих на президента и вицепрезидента сега. Пожелах им успех. Дето се вика едната седмица важи и за тях и за нас. Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят. Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство, така че това, което прочете до няколко месеца може да е факт. Тогава може да отчетем свършеното", заяви Борисов.

"Демокрацията е това - хората избират и тези, които избират, ги водят. Към днешния ден мога само да му пожелая успех. Много неща искаме да се случват, те не се случват - стават бавно, но такъв е животът. Днес е тържествен ден, имаме нов президент и вицепрезидент нека малко се порадваме на тоя ден и да подходим с оптимизъм", каза още премиерът в оставка.

За нас е безразлично кога ще са изборите, макар че партията предпочита повече 2 април. Както си прецени, коментира още Бойко Борисов.

Той посочи, че днес е дошъл целият кабинет, поздравил е Радев и му е пожелал успех. „Държахме се максимално европейски и демократично. Ако има същия подход от другата страна, това ще бъде само добро за държавата“, добави Борисов.

По думите му Росен Плевнелиев е бил един изключително успешен евроатлантически президент. „С няколко реплики той си навлече гнева на една част от обществото, което по принцип не е симпатизант на тази политика, и загуби рейтинг. Що се касае по линията Европа-НАТО, той е недостижим в момента за нито един български политик. Искаме да се види ясната разлика между ГЕРБ и БСП. Те се държаха дори просташки с Росен Плевнелиев. Ние не сме си позволили това никога нито към президента Първанов, нито към Радев сега. Това също е възпитание. Те го отчитат между другото“, каза още Бойко Борисов.

"Веруюто на ГЕРБ е, че власт се взима и се сдава с морал. Мисля, че днес ние демонстрирахме една европейска култура как се сдава властта“, каза Борисов. "Помните ли преди 5 години как посрещнаха в този парламент президента Плевенелиев. С плакати, с какво ли не“, добави той.

Борисов подчерта, че в днешния ден трябва да сме оптимисти. „Аз винаги така съм подхождал, че съединението прави силата. Ако съумеем всички заедно да си направим държавата по-добра, независимо от диаметрално противоположни виждания, които имаме ще е от полза на хората“, обясни премиерът в оставка. Във връзка с това дали служебният кабинет, който Радев трябва да назначи ще посочи номинацията за еврокомисар Борисов заяви:

„Аз мисля, че постъпих изключително коректно към президента Радев. Като върховен главнокомандващ той има правото и независимо, че ние можехме да номинираме началник на генералния щаб, човекът, с който ще работи – можехме да номинираме еврокомисар – не го направихме, защото считаме, че след като на него са му дали повече гласове, това е демокрацията и сме длъжни да се съобразим с волята на хората“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика