Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик

Снимка: Авторът

Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

"Разпоредих на външния министър Екатерина Захариева да извика английския посланик и да му предаде, че ние по никакъв начин не сме съгласни България да бъде слагана под този знаменател", заяви пред журналисти в Шумен по горещата футболна тема премиерът Бойко Борисов. И даде да се разбере, че са му изключително неприятни квалификации "животни" за българите. "Защото самата Великобритания имаше огромен проблем с расизма, техните фенове подмятаха банани и говореха глупости за най-добрите футболисти в света. Така че не ние сме го измислили това", каза премиерът. Подчерта - "Срамуваме се от тези няколко човека, срамуваме се, но не можем да допуснем медии във Велкобритания да коментират по този начин България. Защото в българските футболни отбори със сигурност има повече цветнокожи, отколкото на Острова дори". "Нашата реакция е ясна - против расизма сме, не сме били и расисти като нация. Ние сме спасили евреите", подчерта министър-председателя.

Борисов каза, че кметове все го питали "кога ще направиш стадион?" "Ще ги направим като има за какво и хората да гледат честен и красив футбол. Спортни зали направихме, защото имаме прекрасен волейбол, баскетбол и всички други спортове", каза премиерът.

Той даде да се разбере, че поисканата оставка на Боби Михайлов съвпада с резултат от извършена проверка, който му бил докладван тази сутрин. "Преди известно време ние говорихме за респект, за чистотата на вземане на съдийски решения. За съжаление те не се вслушаха и мислеха, че си правим евтин пиар. Точно обратното, аз исках да съм ги предупредил, за да не може после някой от ФИФА, ФАФА, ПУФА и т.н. да ни прави забележки. Те не се съобразиха и това, което ми докладваха сутринта службите просто съвпаднаха няколко неща заедно", каза Борисов. Операцията била планирана много преди вчерашния мач, няколко дни преди това, каза той, но отказа подробности.

Премиерът посъветва футболните хора да си направят необходимото и "тогава да дойдат да кажем какво пак може да подмогне държавата".

"Много ясно искам да се разбере - работата на футболния съюз е изцяло работа на футболните хора, въпреки че като идват големи шефове от футболните централи ги приемам, за да покажа добронамереност на държавата към този вид спорт. Второ, това, което правят на територията на страната и не спазват законите, договарят мачове или договарят съдии за мачове, ги предупредихме, че няма да го търпим и това е реакцията днес на дълго време вършена работа от колегите от полицията, БОП и НАП", завърши Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България