Борисов след инцидента със самолета: С Иран сме в прекрасни отношения

Дори Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски не са идвали в Саудитска Арабия. Сега България стои по различен начин и за първи път имаме покана. Това заяви премиерът Борисов пред български журналисти в Рияд.

"Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен", добави Борисов и изтъкна като причина стабилността на страната ни, етническата толерантност и стабилния й икономически растеж.

По думите му, домакините са поели ангажимент бързо да намерят сграда за бъдещото българско посолство в Рияд. "В рамките на месец ще открием посолство в Саудитска Арабия, за да можем да изпълним всичко, което сме договорили. На бизнес форума сутринта видях, че към страната ни има голям интерес", каза българският премиер.

Министър-председателят коментира и инцидента с полета на правителствения "Ербъс" над територията на Иран.

"Аз бях от първите, които отидоха в Иран, в прекрасни отношения сме с тях. Обяснението, което дават в момента, че са сменили кацането, от едно на друго летище, не искам да го коментирам", заяви Борисов и добави, че българската политика е насочена към мир и развиване на приятелства. "Всички знаят, че сме приятели с Катар, и с емирствата, и с Иран, и с Турция. Това не значи че не можем да развиваме приятелства и с други, с които досега не сме ги имали в този обем. Така че... завист. Друго нямам като коментар. Мъчно ни е", посочи премиерът на България.

Външният министър Екатерина Захариева увери, че промяната на маршрута не се е отразила по никакъв начин на пътуването. "Когато самолетът навлиза на територията, е помолен да напусне територията. Връщаме се през Турция, бързо получаваме разрешение през Ирак. Това се случва съвсем на границата и стигаме тук през територията на Ирак чрез разрешение със съдействието на турските въздушни линии", обясни тя.

По-късно дежурният в иранското външно министерство обяснил, че българският правителствен самолет се е отклонил леко от маршрута и затова е бил помолен да напусне иранското въздушно пространство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България