Борисов след КСНС: Аз мога да съм премиер само с мандата на ГЕРБ, когато ГЕРБ е спечелила изборите

След повече от три часа приключи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза" при президента Росен Плевнелиев.

Първи срещата напусна премиерът в оставка Бойко Борисов. Пред журналисти той заяви, че оттук насетне се откриват всякакви възможности за излизане от кризата, че има партии, които са готови да съставят правителство. "Отговорността е в ръцете им, ако желаят да съставят кабинет." Той отново повтори, че няма да е министър-председател.

"Който иска да приеме мандат в този парламент трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността. Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха, че няма да влизат в нея, а само ще подкрепят дадени решения. Това им дължа и аз. Аз мога да съм министър-председател само с мандат на Политическа партия ГЕРБ", обясни Борисов.

На въпрос за референдума, той каза: "Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума".

"След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, ние вече сме длъжни да се съобразим с волята на избирателите. Това, което са си надробили политическите партии, да си го сърбат", коментира още Борисов.

Борисов остро разкритикува позицията на новоизбрания президент, който е отказал да участва в КСНС, защото не е влязъл в длъжност, но в същото време ползва държавна охрана.

"За мое съжаление, аз истински и най-добронамерено очаквах президента, защото той е избран - г-н Радев, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация някак си не ми се вижда сериозно", каза още Борисов.

"Приветствам президента, че за пореден път се опита да носи цялата отговорност. Опита се, мисля, че няма някакъв резултат от днешния съвет, още повече че той беше една политическа консултация, не е бил нещо, което да носи класифицирана информация. Политическа консултация за бъдещето от тук насетне." , допълни още Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/1901895546705173/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика