Борисов събира лидерите на Западните Балкани

Премиерска совалка между София и Белград в навечерието на европредседателството

НДК посреща държавните ръководители

Лидерите и държавните ръководители на Западните Балкани пристигат в София в средата на седмицата за конференция на Световната банка, посветена на “25 години плюс” работа на институцията в България.

Форумът ще е в НДК под домакинството на премиера Бойко Борисов съвместно с изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Целта на първата по рода си подобна среща в този формат е да се акцентира върху практическия опит, който България има в отношенията със Световната банка и необходимостта от по-голяма свързаност на ЕС и Западните Балкани. Форумът на най-високо ниво се случва буквално дни преди страната ни да поеме председателството на Съвета на ЕС. По същество срещата е и своеобразна подготовка за кулминационна проява през месец май, когато отново София ще събере лидерите от региона заедно с ръководителите на ЕС. Веднага след конференцията на Световната банка премиерът Бойко Борисов ще участва в среща на върха в Белград с ръководителите на Гърция, Румъния и Сърбия. Разговорите са планирани за 8 декември, петък само два месеца след срещата на върха във Варна.

Предварително обявените теми са за задълбочаване на икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и евроинтеграцията на Сърбия, а домакин ще бъде президентът на страната Александър Вучич.

Припомняме, че в средата на ноември премиерът Борисов проведе телефонен разговор със сръбския президент. Двамата обсъдиха и напредъка в инфраструктурните и енергийните проекти на двете страни, сред които автомагистрала Белград-София и газов интерконектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика