Борисов: С коалиционните партньори ще вземем решение кой да замести Теменужка Петкова

Теменужка Петкова е честен човек. Като се върна, ще вземем решение с коалиционните партньори кой да я замести. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов за оставката на министъра на енергетиката .

За съжаление се оказа, че тя действително познава тези хора (купувачите на активите на ЧЕЗ в България, бел. ред.) За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, посъветвах Петкова да си подаде оставката, обясни Борисов.

Сделка между частни компании в Чехия, ние нямаме как нито да контролираме, нито да попречим, каза премиерът, макар че купувачът е българско дружество .

Имаме институции - на първо място КЕВР. Имаме КЗК, имаме КФН, имаме ДАНС, ако трябва да се проверяват произход на парите, посочи премиерът.

Ако някой е искал да купува дялове, са имали години наред време, каза Борисов, вероятно визирайки призива на лидера на БСП Корнелия Нинова държавата да купи бизнеса на ЧЕЗ в България . Утре някой може да каже: защо да не изкупим активите на "Нефтохим", каза още Борисов.

Той напомни, че България води арбитражни дела с трите ЕРП-та за стотици милиони, което по думите му е доказателство, че правителството не е в добри отношения с тях и няма как да повлияе на сделката на ЧЕЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика