Борисов: Това на границата ни ще има тежки последствия върху България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговаряше тази вечер в продължение на един час на въпросите на Антон Хекимян в студиото на БТВ.

„Мисля, че щадих ушите на българите да не изрека някоя глупост, да не обидя някого, да не направя квалификация, от която някой да се почувства засегнат. Успяхме да запазим в добър тон в една враждебна обстановка. Опитахме се да не допуснем грешките, които в кампанията за президентските избори направихме – тогава аз не участвах, спрях министрите да не участват. Много вяла беше, много от нашите избиратели ни се разсърдиха.

Сега мисля, че и като програма, и като действия, и като обиколки и среща с хората – те ни чуха, ние ги чухме, повече от това не може да се направи”, коментира в началото на разговора Борисов.

„Демокрацията за нас е свято нещо – за разлика от нашите опоненти. „Власт” дори не е хубава дума. Изборите са да ти се даде право да управляваш – и като усетиш, че има напрежение в обществото, най-добре да отидеш на избори да препотвърдиш. Не е нужно да се инатиш във всеки един момент – беше сложна коалиция, беше трудно време, ако хората държат на нас – ще продължим”, каза още той.

Властта не е за нас – ние управляваме, строим, градим. Властта не е привилегия. Няма по-ценно от демокрацията. С милиарди след това ще се умножи имането на хората, като има стабилност, политическа класа и спокоен народ”, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Нито една дума в нашата програма няма обещаване – всичко е на базата на растежа който имаме в последните две години. Доходите и пенсиите продължават да растат на базата на растежа на икономиката и на БВП – когато ГЕРБ управлява”, посочи Борисов.

„Пази Боже, БСП да тръгнат да го обясняват обещанието си да ни направят 8 или 9 млн. души! Как БСП ще ни правят децата? Да не се шегуваме...”, коментира той.

На въпроса би ли се възползвал от ваучери за отглеждане на деца, Бойко Борисов отговори: „Като спра да работя, защо не”.

Той допълни, че ще стимулират по-възрастните хора, които помагат за отглеждане на децата на работещите.

„Правилен е упрекът на хората, които питат как се живее със 160 лв. пенсия. Но да си дадат сметка къде отидоха парите от фондовете още 90-те години. Къде заминаха червените пари, кой направи приватизацията тогава, какво стана с всичко, което държавата имаше”, каза още той.

„Затова на такива хора казваме – с всичко, което се събере повече осигуряваме и бонуси, и добавки за празниците и гарантираме, че при този ръст на икономиката ще се вдигат пенсиите, така както следва моделът.

По отношение на обещанието за двойно увеличение за учителските заплати Борисов заяви, че това е едно от средствата, за да останат най-добрите студенти у нас и да станат учители и университетски преподаватели.

„Родителите, които не осигуряват на децата си възможност да учат, а взимат социални придобивки, няма да ги взимат. Ще има принуда чрез детска педагогическа стая, чрез МВР и най-вече със социалните служби, задължително детето да отива на училище, защото то иначе остава неграмотно. А когато то е неграмотно, или другите, които учат, след време ще му плащат социалните помощи, или ще стане крадец или престъпник – пак лошо за обществото – трябва да му плащаме затвора”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Даваме огромни пари за здравеопазване, но качеството не се е подобрило. (Петър – б.ред.) Москов положи много усилия, но това е сектор в който още много може да се желае”, призна Борисов.

„Два пъти са ме обирали навремето в Банкя. Единият път ми бяха убили кучетата, и ми взеха покъщнина – телевизори, видео. Когато станах главен секретар, доста от тези хора ги прибрахме”, каза Борисов по темата престъпност.

Относно предложението за повече полиция по селата, той заяви, че ако е бил главен секретар, нямало да мръдне от там, докато не задържи престъпниците, които тормозят старите хора. Законът, който прие беше приет от парламента, дава възможност и на пенсионери да извършват полицейска работа, коментира Борисов.

„Не ми е приятно България да е сред най-корумпираните страни. Затова беснея, защото хората повярваха на мен и на ГЕРБ заради полицейската работа, която вършим. Но сега няма да се правят компромиси”, категоричен беше Борисов.

По повод скандала с Елена Йончева лидерът на ГЕРБ посочи, че никога не е обръщал към нея като журналист, а като политик. „В Хасково тя изрече неща, които не мога да повторя. Не съм я обиждал, а тя обвини Делян Добрев, че краде и е разследван. Тя наруши добрия тон”, каза той, изразявайки готовност да й се извини като на дама.

Обвиненията към него, че е крадец той коментира със спомен от IV клас, когато заради една открадната е бил „спукан от бой” от родителите си и още му държало.

На въпрос дали е гледал интервюто на Корнелия Нинова преди ден, той отговори отрицателно – защото си щадял нервите.

Обвинението, че работи с ДОСТ Борисов коментира с думите, че ДОСТ и ДПС са използвали президентските избори, за да си премерят електората и тъй като не е имало друг кандидат са си избрали този на ГЕРБ – Цецка Цачева.

„На първия тур не го направиха, защото ДПС игра тогава с Орешарски, а на втория тур вече ДПС открито си подкрепи Радев. А ДОСТ трябваше да измери гласовете в Турция. Тогава публично им казахме, че не им искаме гласовете, но за тях беше важно”, обясни той.

Всякакви коалиции с ДПС и ДОСТ той отхвърли категорично.

Блокадите по границата и блъскането на български изселници, опитващи се да я преминат, лидерът на ГЕРБ определи като да носиш факли върху буре с барут.

„Това на границата ни ще има тежки последствия върху България. Ердоган не се свени да заплашва други страни. За съжаление този, който има силна армия, лесно надделява и превзема територии”, каза той, давайки за пример Косово и Крим.

Борисов изрази подкрепа към позицията на президента Румен Радев и посочи, че не очаква конфликтът да се размине лесно.

„Бях млад офицер по време на Възродителния процес и съм гледал стотиците хиляди, които напускаха България. Тогава ни се размина конфликт. След Косово и Крим има прецедент и затова ДОСТ ме тревожат. Ако местното население без намеса поиска автономия и забие едно знаме ще дойдат Си Ен Ен и „Ал Джазира” и ще снимат. Нашите тежки обвинения, декларации и осъждане на влизането в Крим не беше защото не познаваме историята и как на времето са го взели, а затова, че може да се прекрояват територии”, допълни Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика