Борисов: Турски поток влиза през България

Готови сме да се върнем към реализацията на проекта АЕЦ „Белене”, заяви Путин

„Турски поток влиза на територията на България”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин. Разговорите продължиха около два часа. Програмата предвиждаше срещата да приключи за около час. „Преговорите, бяха доста резултатни”, категоричен бе Путин.

„Готови сме да се върнем към реализацията на проекта АЕЦ „Белене, разбира се на пазарна основа”, съобщи президентът на Русия.

Той обясни, че е разговарял във вторник с турския президент Реджеп Ердоган и двамата с него нямат нищо против да има втора точка на вход от Турски поток за България. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше да дойде директно в България Южен поток, но това са минали събития“, заяви българският премиер Бойко Борисов след разговорите в Кремъл.

Той обясни, че предстои „Газпром“ и „Булгартрансгаз“ да намерят решение за преразпределяне на горивото за други държави от региона. "Заедно с горивото от Украйна стават 34 млрд. куб м., които минават през България“, изчисли Борисов. Той обясни, че горивото ще бъде ползвано и през газовия хъб във Варна, който трябва да бъде построен като европейски проект.

Путин поясни, че обемите на доставките през хъба зависят от това какъв транзит през Украйна ще бъде запазен и какви ще са заявките на потребителите на руски газ занапред.

„Трябва да уточним, че към момента директна тръба не е възможна. Но, ако България бъде стабилен и прогнозируем разпределителен център за Европа, ще говорим тогава за още една тръба. Тя ще струва около 9 млрд. евро. „Газпром“ и Путин ни опростиха 800 млн. евро за проваления проект „Южен поток“, заяви Борисов.

„Съжаляваме за „Южен поток“, виждам, че и България съжалява, защото проектът щеше да е много изгоден. Но ние сме готови за реализацията на новия маршрут“, заяви още Путин.

Той припомни, че 25% от прихода на българския бюджет се формира от „Лукойл“ и дейността на компанията. „Общият обем на руските инвестиции в България надвиши 30 млрд. долара. Особено в строителство и имоти. Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси в България. Има възможност този транзит за други страни да бъде развиван. Обсъдихме „Росатом“ да предложи гориво за „Козлодуй“ и да помага за удължаване експлоатацията на шести блок. И Русия е готова да се върне към реализацията на АЕЦ „Белене“, разбира се на пазарна основа“, заяви Путин.

Благодарих за пети и шести реактор на „Козлодуй“, но след 5-6 години ще имаме необходимост от други реактори”, обясни Борисов.

За да няма спекулации за АЕЦ „Белене”, хипотезата от предишната ни среща с президента Путин от София беше свързана с реакторите. Реакторите вече са платени, президентът Путин бе така добър да ни опрости 90 млн. лихви и правителството на България, българският народ разполага с два реактора за АЕЦ „Белене”, допълни Борисов.

„Вече сме си научили урока – задължително изкупуване на тока на пазарен принцип, на конкурсен принцип с участие на България с това, което до момента сме инвестирали за реактори и площадка да търсим съвместно частен инвеститор”, каза още премиерът.

Според него проектът трябвало да може „на пазарен принцип да се издържа, а генерира не само печалба, но и сигурност след 10 години. „Така че, всички добре дошли – на пазарен принцип, който даде най-добри условия е добре дошъл”, коментира премиерът.

„Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци. Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това благодаря на г-н Путин, че не ми държи гарез. Но по-големият прощава“, каза Борисов. Путин пък му отговори, че се страхува от определения голям и малък, защото по-големият обикновено плащал.

Не сме обсъждали темата „Скрипал“, отговори Путин на въпрос дали отказът на България да изгони руски дипломати е повлиял за промяната в отношенията между Москва и Русия.

„Още през март говорихме за Скрипал. Независимо от отношенията, защото винаги аз съм бил този, който създава напрежение, винаги аз съм бил виновен. Но винаги сме имали добър контакт, така че случаят „Скрипал“ няма никакво отношение“, заяви Бойко Борисов.

Благодарен съм на президента Путин за това, което е правил. Защото винаги аз съм бил този, който е бил виновен. Винаги аз бил този, който е създавал напрежение. Но още от срещата в Гданск като започнахме, в София, през това време сме имали 6 или 7 разговора и в най-трудни времена, когато съм казвал, искам да говоря, Путин винаги ми е давал отговор. И е казвал: Не съм аз виновен, ти си виновен, така че прави каквото искаш. Това е истината, обяви Бойко Борисов.

Той съобщи, че на 27 юни в Москва България ще представи „една прекрасна изложба на икони от Средновековието”. „Чудотворни икони ще докараме тук”, обяви Борисов.

Той пожела на Путин успех и добро домакинство на Световното първенство по футбол.

Боисов покани президентът Путин да посети България в удобно за него време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика