Борисов уредил парите за „Струма“

Пускат предсрочно отсечката Кресна-Сандански

"Отпадна още едно от опасенията на всички наши опоненти, които казваха, че автомагистрала "Струма" няма да бъде завършена", заяви транспортният министър Ивайло Московски в кулоарите на парламента, ден след като стана ясно, че Европейската комисия е одобрила проекта за изграждането на автомагистралата и са отпуснати 628 млн. лева европейско финансиране. Той подчерта, че личната намеса на премиера Борисов оказала влияние Европейската комисия да ни даде парите. "АМ Струма вече е един необратим процес", категоричен бе той.

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че националното съфинансиране ще бъде 111 млн. лева. Той допълни, че срокът за изпълнението на най-дългия участък - от Кресна до Сандански, е май 2019 г. , но участъкът ще бъде пуснат предсрочно – през ноември идната година. Срокът за изпълнението на отсечката между Благоевград и Крупник също е до края на 2018 г.

За тунела "Железница" е пусната обществена поръчка и след избирането на изпълнител, срокът е 3 години.

Министър Нанков подчерта, че 4-5 екоорганизации са спъвали проекта,, но 23 други зелени организации са го подкрепяли. Той увери, че се спазват всички екоизисквания. "Търсим баланса", категоричен бе строителният министър.

Нанков обясни, че най-голямото предизвикателство е изграждането на отсечката през Креснеското дефиле, което ще започне през 2019 г. и трябва да завърши през 2023 г.

Според него решението движението в посока София да се извършва по нов път, източно от дефилето, е най-доброто и е съобразено с мнението на еколозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика