Борисов: Хитрино напролет ще бъде едно от най-хубавите села (ВИДЕО)

Хитрино напролет ще бъде едно от най-хубавите села. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред медиите в пострадалото селище.

Преди това той бе на обход в засегнатите райони заедно с кмета Нуридин Исмаил и представители на Камарата на строителите в България, които ще възстановят безвъзмездно част от разрушените и повредени постройки в селото.

"Заедно с държавата ще се включим във възстановителните процедури. Най-малко 10 разрушени къщи ще бъдат построени от нашите колеги, членовете на камарата, безвъзмездно", каза Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България. Към тази инициатива се присъединиха и колегите от камарата на архитектите, които ще разработят проектите безвъзмездно. Очакваме да се включи и камарата на инженерите. Ще открием дарителска сметка, добави шефът на строителната камара.

Станков информира, че във вторник ще обсъдят подробностите с кмета на селото. "Има много неща, които спешно трябва да се оспоравят - дограми и др.", добави той.

Премиерът коментира напрежението, което възникна тази сутрин между кмета Нуридин Исмаил и кризисния щаб. Общинският управник напусна заседанието на щаба и каза, че е бил "културно" отстранен. "Проблем с кмета няма и не може да има, той е мой брат", заяви премиерът.

"В деня на инцидента се чухме с премиера Борисов, първите му думи бяха: "Жертвите не мога да върна, но за другото не се притеснявай. Убеден съм, че Хитрово ще стане още по-хубаво", каза на свой ред кметът Исмаил.

Бойко Борисов уточни, че площадките за крановете вече са изградени, самите машини също на място и се очаква разрешение от разследващите, за да започне вдигането на цистерните.

"Организирали сме заедно със строителите да влязат и строителните материали. Ще оправим и селскостопанските постройки на хората, така сме се разбрали със строителната камара. На тези, на които са разрушени къщите, ще бъдат построени нови. Оттук-нататък кметът трябва да определи във всеки един случай какво да се прави", каза още министър-председателят.

_j2a6208

Кметът Нуридин Исмаил потвърди, че 5 млн. лева вече са по сметката на общината.

"Една стотинка няма да бъде изхарчена без знанието на хората. Ще има протокол на обществения съвет, който ще бъде предоставен на кризисния щаб. Аз съм гаранцията", увери Исмаил. Той благодари на всички дарители и още веднъж подчерта, че нищо няма да бъде изхарчено без нужда.

"Нищо друго не ме интересува в момента от това да вдигнем цистерните. Ще се срещнем и ще говорим" - така Борисов отговори на въпрос как ще коментира желанието на Реформаторския блок за среща с него във връзка с реализирането на третия мандат за съставяне на правителство.

Държавните служители, които бяха на банкет в деня на национален траур премиерът нарече "негодници". "Всички съм ги уволнил сутринта", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България