Борисов чисти номенклатурата в ГЕРБ (обзор)

Премиерът Бойко Борисов, бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Комисията по култура в НС Вежди Рашидов участваха в националното събрание на ГЕРБ. Снимка: Денислав Стойчев

Партията учредява Етична комисия, тя ще следи кадрите

Цвета Караянчева зае мястото на Цветан Цветанов в Изпълнителната комисия

Търсят чисти и морални кадри за новия орган

Премиерът Бойко Борисов започва чистка на ГЕРБ от номенклатурата, стана ясно днес по време на Националното събрание на партията. „Колкото и да сме добри, думата справедливост е важна. Важно е дали не сме се самозабравили, и дали не сме станали много лъскави, номенклатура”, коментира Борисов. Той заяви готовност за отстраняване на хора от ГЕРБ на местно ниво и убеждението, че трябва да бъдат премахвани от партията неетични нейни членове.

На днешното заседание бяха направени кадрови промени в ГЕРБ. Със 1046 гласа за, 10 против и 11 въздържали се членовете на ГЕРБ гласуваха оставката, която Цветан Цветанов си подаде като зам.-председател на ГЕРБ и зам.-председател на Изпълнителната комисия. Румяна Бъчварова бе освободена като член на ИК на ГЕРБ поради преминаване на дипломатическа длъжност в Израел.

Занапред председателят на партията ще има двама, вместо досегашните трима заместници - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. По предложение на Бойко Борисов - Цвета Караянчева и Тодор Стаматов Тодоров бяха избрани за членове на Изпълнителната комисия на мястото на Цветанов и Бъчварова.

Цветанов остава партиен член, съобщи Борисов и допълни, че той ще работи в първичната партийна организация.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че основното изискване от обществото към партията е справедливост. „Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува”, посочи Борисов.

„Трябва ли да стигаме дотам, хора от Пловдив да идват да ми се оплакват, да отстранявам кметове. Това трябва да го направите вие на място - съответната организация. Неправилно е да се концентрира власт и решения в един човек. Така бяхме и конструирали партията- аз, Цветанов и надолу”, каза премиерът.

Той съобщи, че ще бъде учредена Комисия по етика към Изпълнителната комисия на партията. Членовете на това звено трябва да са чисти и морални. Целта е партията сама да проверява сигнали, които получава във фейсбук или на страницата си свързани с нарушения на нейни членове. „Разбира се има МВР, служби, прокуратура, но ако се говори за къща за гости или че в един град че някой е взел минералната вода, първо ние да отидем да видим дали е вярно”, обясни Борисов. Провинилите се ще бъдат предлагани за отстраняване от партията.

Според Борисов трябва да има и радикални промени в районите, които ГЕРБ губи на местните избори. Няма да бъдат отстранявани хората, които си вършат добре работата. „На събранията много добре да се огледат хората от Етичната и Изпълнителната комисии. Някъде ще направим промени. Искам да направим по-отворени събранията”, отбеляза премиерът. На срещи с обществеността, премиерът или членове от комисиите ще изслушват мнението на гражданите за кметовете и общинските съветници. Борисов се възмути от факта, че има успели хора, които искат да станат част от партийния живот, но местни структури или феодали не го допускат, защото тези хора са им конкуренция. „В Плевен само защото няколко човека са се възприели като тартори, ние не само нямаме успех, а там ни се смеят, и то при толкова направени от нас неща за града. Там трябва да се реже из основи”, категоричен бе премиерът.

 

Премиерът обяви,че не всички са го разбрали за синята и червената лампа, както и за къщите за гости:

Няма да има милост за никого

За партията

Ключовата дума е справедливост. Ключовата дума е важна, защото хората ни гледат. Докато в БСП този, който беше обвинен за купуване на гласове в Асеновград го правят член на Изпълнителното бюро на партията, ГЕРБ при спечелени избори не оттегля от дневния ред темата за промени. Колкото и да ни боли, считам, че това е по-правилно. А мен ме боли най-много.

Помните ли на миналата конференция ви говорех за сини и червени лампички - вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщите за гости. Не ме разбраха и други. Не ме разбра и в Пловдив въпросният кмет. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Ние можем и ни избраха на времето и така масово гласуваха, защото първо бяхме добри полицаи и давахме справедливост на хората. Сега трябва да бъдем същите.

За промените

Трябва да има радикални промени в районите, които губим. На събранията много добре да се огледат хората. Етичната комисия, Изпълнителната комисия... Ще ви окажем максимална помощ. Някъде ще направим промени. Искам да направим по-отворени събранията. Правим среща с обществеността, който иска да дойде. Ще ходя или аз, или хора от комисията, да чуят и другата страна какво мислят за нашите кметове, общински съветници.

Има действително млади и успели и доказани хора, които искат да станат част от партийния живот, но местната структура или местният феодал не го допуска - защото вижда конкуренцията.

Ние трябва да се подготвим следващите няколко години да обновяваме непрекъснато. Не казвам, че трябва да изгоним тези, които са допринесли и допринасят и имат и потенциал, но във всички случаи трябва да направим и радикални промени

За субсидиите

Хиляди изговориха, че партиите взимат много пари и трябва да е един лев и тогава всички гледаха нас.

И ние се вслушахме и го направихме, макар и по-късно, но го направихме, защото това поискаха 2,5 милиона души. Не разбирам как така унищожаваме опозицията.

Те самите, понеже са коварни, не казват колко да е субсидията, за да подлъжат хората. От тяхна страна изобщо не е постъпвало предложение за размера на партийната субсидия.

Нека Изпълнителната комисия да се събере и да каже какъв ще бъде размерът на членския внос, защото всеки, който е на по-висок пост, трябва да плаща повече, защото взима и по-висока заплата.

Ако искаш да си партиен член, дали е лев или два, няма значение, но това дава възможност за чистота и прозрачност.

За пътищата

Доказахме, че можем да строим, затова хората са търпеливи. Строим усилено „Хемус”. Сега и да минете през пътя ще видите Търговище - Белокопитово до Плевен и Севлиево, включително на места се асфалтира, на други приключи чакъла за основата. Това ще бъде за Северна България до Добрич и Силистра. Изграждат и два лота за пътя към Монтана. Искам хората да виждат тракторите и багерите как работят. Сега август месец излизаме на Южната дъга - от Младост до Тракия.

Преди десет години беше достатъчно да кажеш, че ''Витошка'' ще стане пешеходна зона и хората да се зарадват, или че по магистрала ''Струма'' ще си ходят до море и довечера ще си вечерят вкъщи. Всичко това вече е факт. Дори вчера се видях с Григор Димитров и той остана изненадан от промените, които вижда в държавата. На практика ние нямаме опоненти в тази част на направеното, защото толкова много е направено.

За Косово

На Балканите оста винаги е била Атина-Белград. София промени това и затова моят приятел Ивица реагира така - яд ги е малко. Догодина страната ни и Северна Македония ще ръководят Берлинския процес, а това е като мини европейско председателство, защото в него участват Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австрия и са предвидени повече от 30 срещи на високо ниво. И след една година ние заедно със Северна Македония - нали разбирате как отеква. България и Северна Македония заедно. Не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Затова, Кате (б.р. Захариева), така реагира моят приятел Ивица. Не дадох да подскочим или да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион.

 

По-високопоставените плащат повече

Членският внос се увеличава

Предлагат нововъведението до дни

По време на Националното събрание на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква до дни Изпълнителната комисия на партията да промени размера на членския внос. Тази мярка ще бъде въведена предвид намалената на 1 лев за глас субсидия за партиите.

Той обясни, че ще има диференцирана ставка. В момента членския внос е 2 лв. на година. Идеята е таксата да се запази същата за учащите и пенсионираните членове на ГЕРБ, а за останалите да стане по-висока.

„Всеки, който е на по-висок пост, трябва да плаща повече, защото му е по-голяма заплатата”, обясни Борисов. „Всички, които взимат длъжности благодарение на това, че са били в листите на ГЕРБ и са спечелили изборите, да дадат и своя дан за администрацията”, подчерта премиерът. Според него по-високият внос дава възможност за чистота и прозрачност.

Борисов припомни, че членовете на ГЕРБ са около 90 000.

 

Жозеф Дол със специално видео послание

Шефът на ЕНП похвали премиера

Борисов е истински лидер с позиции

Президентът на европейската десница Жозеф Дол отправи специално видео послание към форума на управляващата партия ГЕРБ в НДК.

Лидерът на ЕНП открои ролята на Бойко Борисов, подчерта успеха на партията на завършилите евроизбори.

„Бойко Борисов е истински лидер с позиции”, каза председателят на ЕНП Жосеф Дол във видеообръщението си. Дол заяви, че Борисов от самото начало разбира значението на местните структури за всяка една партия и изрази увереност, че промените ще бъдат стратегически за бъдещето на партията.

„Искам да ви поздравя за победата на Европейските избори и най-вече специални поздравления за Мария Габриел, която бързо бе оценена в своя ресор, защото цифровизацията е бъдещето на Европа и на европейците и тя допринесе изключително много за това”, продължи Дол. По думите му комисар Мария Габриел работи по важни за европейските граждани теми.

 

Ново начало

Цветанов става анализатор

Цветан Цветанов влиза в неправителствения сектор. Той създава евроатлантическо НПО за анализи и прогнози в сферата на сигурността. Това съобщи самият той след форума на ГЕРБ, който официално го освободи от ръководните постове в партията.

„Доста по-спокойно е, когато не си ежедневно пред камерите”, заяви той и благодари на медиите за дългогодишната работа.

Цветанов разказа, че с премиера Бойко Борисов продължавали да се чуват. Той обяви,че няма да участва активно в работата на ГЕРБ и подчерта, че след местния вот можели да се правят изводи как партията се справя на избори преди и след него. „Няма да отговарям за предизборните щабове и няма да участвам в тях. Когато отминат съответните избори, може да се сравнява. Аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил”, подчертава той.

Бившият втори в ГЕРБ каза, че е доволен от днешния форум. Плановете му били занапред да е по-често със семейството си, защото през последните години отсъствал много.

На въпрос дали е бил „сготвен”, Цветанов отговори: „Дайте да не си говорим за сготвен или не. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото някои са очаквали.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика