Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако не бъде дадена перспектива за ЕС на Албания и Северна Македония (ВИДЕО)

"Нямам коментар за споразумението за Брекзит, докато събота и неделя не мине през техния парламент. Това сме го играли вече толкова пъти. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Имаме много ясно становище, важно за Балканите, за региона и съветските ни отношения, относно Албания и Северна Македония - да им бъде дадена перспектива за влизане в Европейския съюз. В противен случай това ще бъде историческа грешка", коментира Борисов.

"Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави, допълни той.

"Сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат една на друга. Това е моят прочит. С всичките им кусури - те заслужат перспектива. Ако не ги допуснем, после няма защо да се сърдим, че има джихадисти или влияние на Русия или Китай. След като ние не искаме, някой друг ще се поинтересува от тях", каза Борисов.

"Северна Македония като население е колкото София, какъв риск трябва да има. Изведнъж си показваме характера срещу тях. Но много от големите европейски държави си имат вътрешни проблеми, и както на Изток от нас или на Юг има проблем, най-лесно е да намериш външен дразнител", допълни той.

"Фолксваген е частна компания, аз се удивлявам на българските политици, които се изказват. Чест прави на България и да влезем в първата двойка на държавите, от които да избира Фолксваген. Работа е на компанията да си вземе решение. Аз мисля, че ако се продължи с този тон, че едва ли не. защото ние ги топим Фолксваген ще изберат други, а ние всъщност нищо не сме направили, всичко сме им дали. Ние с Турция се съревноваваме" каза премиерът.

"А що се касае за това, което правят Турция в момента, считам, че най-гадното нещо е войната. Незабавно трябва да прекратят действия. Защото и България плаща пари за споразумението с Турция и отново миграционният натиск идва към нас", заяви Борисов.

"Преди да започне офанзивата САЩ се изтеглиха, още не мога да намеря логика", каза той.

„Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа“. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че войната трябва да спре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България