Борис Джонсън: Великобритания е на прага на капитулация в преговорите за Брекзит

Бившият британски външен министър Борис Джонсън отново призова министър-председателката Тереза Мей да промени плановете си за Брекзит, като я обвини, че налага сделка, която би оставила Великобритания в митническия съюз на Европейския съюз, след като тя напусне общността, и определи това като "пълна капитулация", предаде Ройтерс.

"Наистина не мога да повярвам, но това правителство, изглежда, е на прага на пълна капитулация", написа Джонсън в седмичната си рубрика на британския в. "Дейли Телеграф".

"Искам да вкусите пълния ужас от тази капитулация . . . ние сме на прага да приемем нещо, което е още по-лошо от сегашната конституционна позиция. Това са условия, които могат да бъдат наложени на колония", заяви той.

Джонсън обвини правителството, че е неспособно да договори начин едностранно да сложи край на т.нар. споразумение за подсигуряване, предназначено да предотврати възобновяване на граничния контрол между Ирландия, която е членка на ЕС, и британския район Северна Ирландия.

Според него подобен провал би превърнал Великобритания във "васална държава", докато ЕС не реши да пристъпи към търговски преговори.

"Същността на идеята - че Обединеното кралство би трябвало да остане в митническия съюз и единния пазар на стоки и селскостопански храни, е това, което включва подсигуряването. А можете да сте напълно сигурни, че тази идея ще е в сърцевината на "сделката" , която не се съмнявам, че министър-председателят скоро и по магически начин ще осигури", заяви Джонсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа