Борис Джонсън: Великобритания може да подкрепи евентуални въздушни удари срещу режима на Асад в Сирия

Британският външен министър не изключи възможността Великобритания да подкрепи евентуални въздушни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия, ако стана ясно, че Дамаск продължава да използва химическо оръжие в Източна Гута, пише вестник The Independent.

Говорейки в Камарата на общините, първият дипломат подчерта, че „няма военно решение, което ние можем да наложим“ с цел установяване на мир в Сирия, но Джонсън отбеляза, че има възможност за „ограничени удари“ ако „излезе наяве доказателство за продължаващо използване на химически оръжия от режима на Асад или неговите поддръжници“. Според него много хора вярват, че САЩ са „направили правилния избори“, когато от Вашингтон изстреляха самонасочваща се ракета по сирийско летище през април 2017 г., като отговор на използването на такова оръжие. „Надявам се, че Западът няма просто да стои и да гледа“, добави външният министър.

Коментарът на Джонсън става на фона на една от най-тежките атаки на силите на режима спрямо Източна Гута, където за последната седмица загинаха над 500 цивилни, а приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция за 30-дневно спиране на огъня така и не е приложена напълно. Външният министър коментира и информацията, според която е използван хлор като оръжие – „призовавам тази информация да бъде цялостно проверена и всеки отговорен за използването на химическо оръжие в Сирия да бъде подведен под отговорност“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток