Борис Джонсън гледа към лидерския пост в партията на Тереза Мей

Броени часове остават до откриването на годишния конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия в Бирмингам. Премиерът Тереза Мей е изправена пред сериозно предизвикателство да запази единството на партията и да получи подкрепа за нейния план за Брекзит, който не се радва на одобрението на различните фракции, предаде БНР.

„Тези, които отказват да подкрепят плана от Чекърс за Брекзит си играят на политика с бъдещето на Великобритания“, заяви Тереза Мей в навечерието на конгреса. В статия в „Сънди таймс“ тя отново подчертава, че нейният план е единствената работеща стратегия, отбелязвайки че има още много работа да върши като премиер.

Но бившият външен министър Борис Джонсън, един от най-големите критици на премиера, заяви, че планът е „умопомрачителен“.

„Брекзитиърите“ смятат, че стратегията на Мей излага на риск суверенитета на Обединеното кралство и е предателство спрямо вота в референдума през 2016 г., въпреки че тя настоява, че това е единствения начин да няма твърда граница в Ирландия.

Недоволни от плана са и онези сред консерваторите, които искат запазване на по-близки отношения с ЕС.

Политическите наблюдатели смятат, че на конгреса Борис Джонсън може да оспори лидерския пост на Тереза Мей.

Конгресът на торите в Бирмингам ще приключи в сряда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа