Борис Джонсън забърка скандал с бурки

Сравни забулените жени с пощенски кутии

Призиви за изгонването му от Консервативната партия

Бившият външен министър на Великобритания, сега депутат - Борис Джонсън, предизвика политическа буря на Острова с изказване за жените, носещи бурка, които оприличи на “пощенски кутии”.

Мнението си Джонсън изрази в статия за лондонския в. “Телеграф”, в която коментира забраната на бурките в Дания. В нея той се обяви против пълното им забраняване, но пък подкрепи частичното - например в държавни учреждения и в училища и университети, където не можело да се появяват хора, приличащи на “банкови обирджии”. “Ще отида още по-далеч и ще кажа, че е абсолютно нелепо хората да избират да се разхождат, изглеждащи като пощенски кутии”, коментира Джонсън.

Думите му бяха подложени на множество критики от мюсюлмански общности, но и от негови колеги политици. Държавният министър за Близкия изток в британското МВнР Алистър Бърт разкритикува Джонсън за коментарите, които според него “много хора биха сметнали за обидни”.

Председателят на Консервативната партия Брандън Луис отбеляза в туит, че е съгласен с Бърт, и поиска от Джонсън извинение.

Премиерката Тереза Мей обяви, че напълно подкрепя призивите Джонсън да поднесе извинения.

А Мохамед Илтаф Шейх - член на Камарата на лордовете, заяви, че не е достатъчно Джонсън да се извини и поиска отстраняването му от Консервативната партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа