Борис Джонсън изтегля британските представители от срещите на ЕС

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще изтегли представителите на страната от участие в повечето срещи за вземане на решения от Европейския съюз, считано от 1 от септември, когато правителството ще се готви за приближаващия краен срок за излизането на страната от Общността, съобщава The Independent.

Занапред държавните служители и министри на Лондон ще присъстват само на заседанията на ЕС, от чиито изход Обединеното кралство има значителен национален интерес, като например сигурността. Решението бе обявено, след като по-рано Джонсън се закле да „свали“ дипломатите в Брюксел и обеща подготовка за Брекзит без споразумение.

Джонсън ще направи първото си пътуване до Европа като министър-председател в следващите два дни, когато ще проведе разговори с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон преди срещата на върха на Г-7. Исканията му за преразглеждане на сделката за Брекзит на предшественика му на поста Тереза Мей обаче бяха посрещнати с жестока съпротива в Брюксел.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, премиерът заяви, че предпазният механизъм за ирландската граница е „недемократичен" и трябва да бъде отстранен от споразумението за Брезкит. Туск отхвърли искането и предупреди, че премахването на механизма би рискувало връщане към твърда граница в Ирландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа