Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Снимка: Twitter

Борис Джонсън пристигна в Берлин, за да проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел В първото си европейско пътуване като министър-председател, Джонсън се среща с германския канцлер, като се очаква той да преговаря с нея във връзка с Брекзит.

Попитан дали смята да обвини Европейския съюз за това, че не може да бъде постигната сделка по Брекзит, Джонсън заяви, че има достатъчно възможности за споразумение, но предпазната клауза за ирландската граница трябва да бъде премахната. „Ако можем да я променим, можем да напреднем в преговорите много бързо“, заяви той.

Джонсън добави, че е наблюдавал много преговори, които Брюксел е водил и обикновено се е стигало до консенсус между преговарящите.

От своя страна Меркел заяви, че ЕС внимателно наблюдава събитията в британския парламент и че може да се намери решение по въпроса за ирландската граница, но това още не се е случило, и че това може да стане през следващите няколко години или следващите 30 дни. „Имаме много за обсъждане“, каза канцлерът. Тя добави, че очаква Великобритания да предложи алтернатива на клаузата и че не е задължение на германския канцлер да разбира взаимоотношенията между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа