Борис Джонсън обеща нова сделка за Брекзит

Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън обеща в първата си реч апускане на ЕС на 31 октомври и каза, че ще постигне ново споразумение с Евросъюза.

„Ще възстановим доверието в нашата демокрация и ще изпълним повтаряните обещания от парламента към народа за излизане от ЕС на 31 октомври, без ако или но“, каза той пред „Даунинг стрийт“ 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

„Ще постигнем нова сделка, по-добра сделка, която ще максимализира възможностите на Брекзит, като ще ни позволи да развием ново и въодушевяващо партньорство с останалата част от Европа на основата на свободната търговия и взаимната подкрепа“, добави той.

Премиерът обаче предупреди, че Великобритания ще се готви и за „малката вероятност“ Брюксел да откаже бъдещи преговори и страната да бъде принудена да напусне ЕС без сделка.

Джонсън беше поздравен за встъпването си в длъжност от мнозина, включително и от руския президент Владимир Путин, който заяви, че се надява Лондон и Москва да успеят подобрят отношенията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа