Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право, пише британският вестник The Times.

Очаква се отмяната на Закона за парламента с фиксиран срок да бъде включена в речта на кралицата следващата седмица, с което Борис Джонсън планира да започне своя втори мандат. Промените в границите на избирателните райони, чрез които торите се надяват, да улеснят тяхното избиране, също е вероятно да бъдат ранен приоритет с перспектива за по-широко конституционно преразглеждане. Казват, че първите елементи на промените са "готови " и могат да бъдат внесени в парламента още преди Коледа. След това Борис Джонсън ще трябва да реши колко спорна конституционна реформа иска да прокара през периода на медения си месец и колко иска да запази от политическия си капитал.

Той обеща да реформира Закона за правата на човека, както и съдилищата, но предишните опити се натъкнаха на подмолни камъни и вчера експерти посъветваха Джонсън да се съсредоточи върху ежедневните приоритети на избирателите, които му дадоха мнозинство.

Отмяната на акта от ерата на коалицията, който попречи на Джонсън да свика избори, докато либералдемократите не се съгласиха, е може би най-малко противоречивият елемент от неговите реформи. Отмяната също е подкрепена от лейбъристите, но ще даде контрол на Джонсън, когато следващия път се изправи пред избирателите.

Голямото мнозинство също ще даде на партията лиценз за въвеждане на изискване лична карта със снимка за право на глас с мотива, че че това ще "защити целостта на нашата демокрация". Лейбъристът твърди обаче, че това цели ограничаване на вота сред по-бедните и малцинствените групи.

Най-радикалното предложение за конституционна реформа в манифеста на партията е да се преразгледат отношенията между парламента, правителството и съдилищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа