Борис Джонсън: Подготовката за Брекзит без сделка е основен приоритет

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че подготовката за сценарий на Брекзит без сделка е "основен приоритет" на новосформирания от него кабинет.

Докато представяше приоритетите на правителството пред Камарата на общините на Обединеното кралство, Джонсън посочи, че е готов да се срещне с представителите на Европейската комисия "навсякъде и в дух на приятелство" и че иска да договори алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница, информра БНР.

Новоизбраният премиер подчерта, че сделката с Европейския съюз, постигната от неговия предшественик Тереза Мей, е "неприемлива" за обществеността и че Великобритания е подготвена за Брекзит без сделка "по-добре, отколкото мнозина вярват".

Според него ЕС има всички основания да иска постигане на компромис по въпроса за Брекзит.

"Защо да започнем с предположението, че нашите приятели от ЕС няма да искат да направят компромис? Мисля, че те имат всички основания да искат да направят компромис и това е, което ние ще търсим", заяви Джонсън пред британските депутати.

"Ако ЕС откаже да постигне нова сделка, ще трябва да напуснем съюза без споразумение, съгласно член 50", каза Борис Джонсън, добавяйки, че междувременно може да се използват договорените за развода с Брюксел 39 млрд. паунда за облекчаване в краткосрочен план на икономическата криза, която може да последва при такъв сценарий.

Джонсън също така обеща да завърши процеса по излизане на Великобритания от ЕС до 31-ви октомври, заявявайки, че Брекзит ще предостави икономически възможности, посредством които Обединеното кралство може да стане "най-проспериращата икономика в Европа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа