Борис Джонсън потвърди пред Юнкер намерението си страната му да напусне ЕС на 31 октомври

Британският премиер Борис Джонсън потвърди на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма намерение да иска отлагане на Брекзит.

По-рано този месец парламентът в Лондон прие закон, който забранява на правитеството да извади Обединентото кралство от ЕС без сделка. Брекзит трябва да се състои на 31 октомври, но ако кабинетът не успее да се изработи и постигне одобрение на условията на сделката с ЕС до 19 октомври, тогава премиерът ще бъде задължен да поиска от Брюксел поредно отлагане.

„Страните проведоха конструктивна среща. Лидерите обсъдиха продължаващите преговори за новите условия за Брекзит. Премиерът потвърди, че няма да иска отлагане на сроковете за Брекзит и ще изтегли страната от Европейския съюз на 31 октомври. Лидерите се съгласиха да интензифицират контактите и да провеждат ежедневни срещи на преговарящите ", заяви официален представител на кабинета на британския премиер пред репортери след срещата.

Според него в срещите ще участват ръководителят на преговорната група на ЕС Мишел Барние и британският министър за Брекзит Стивън Баркли.

Официалният представител на кабинета на британския премиер отказа да уточни как точно Борис Джонсън ще осъществи Брекзти на 31 октомври ако не се стигне до споразумение и в същото време ще спази закона, който му забранява да прави това.

Премиерът настоява Великобритания да напусне ЕС навреме със или без сделка.

"Позицията на премиера е такава, че ние се подчиняваме на закона, но напускаме ЕС на 31 октомври, какъвто и да е резултатът", заяви официалният представител на премиера пред журналисти в понеделник.

"Няма да изпадам в никакви допълнителни подробности, освен във факта, че правителството се подчинява на закона, но ние ще си тръгнем на 31 октомври", каза той в отговор на въпрос как тези две неща се вписват заедно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа