Боровец - история в три века

Първият у нас и на Балканския полуостров планински курорт става на 120 години. На 17 декември Боровец ще отбележи тази годишнина с тържества и много изненади за туристите.

Началото е поставено през 1898 г. Тогава цар Фердинанд започва строежа на двореца “Царска Бистрица”. Но историците твърдят, че преди него - още през 1896 г., първата вила построява ген. Петко Тантилов - заемал висши длъжности в българската армия до Първата световна война. След това примера му последват предприемачи, банкери и офицери. Община Самоков открива и първия хотел. Откриват се казино, поща, ресторанти. Много бързо Чамкория, както се нарича курортът до 1942 г., става желано място за отдих на столичани предимно през лятото. До 1928 г. частните вили са вече 74.

Дворецът “Царска Бистрица” е ловната вила на цар Фердинанд, а после и на цар Борис. По проект на арх. Георги Фингов се построява сграда в типичен за алпийското строителство стил. За времето си тя изглежда впечатляващо в Чамкория - не само с вписването на вилата в природната среда, но и с нейния стилов облик. За интериора на сградата и мебелирането й работят братята резбари Петър и Лука Кънчеви. В периода 1911-1914 г. е построена втора сграда към двореца по проект на арх. Пенчо Койчев. Архитектурният й стил е близък до възрожденския. Комплексът “Царска Бистрица” се смята от специалистите за принос в развитието на модерната българска архитектура и до днес е най-интересният туристически обект в курорта.

Малко известен факт е, че през 1889 г. цар Фердинанд е инициатор на първото организирано изкачване на връх Мусала с експедиция от 25 човека. Смята се, че името на балканския първенец идва от “Мус Аллах”- “Близо до Бога”. Днес той е един от 100-те национални туристически обекта. Тук минава и границата между Княжество България и Източна Румелия, построяват се митници, едната от които след Съединението става поща. През 1903 г. е пусната и първата автобусна линия София-Самоков-Чамкория, заради нарастващия интерес към планинския отдих. В двореца ,,Царска Бистрица” се съхранява впечатляваща колекция от трофеи на глухари - в по голямата си част отстреляни от цар Борис III. На всеки от тях са означени мястото, датата и дори часът на добиване на трофея. Друга атракция е водноелектрическата централа, строена през 1912 г., която работи и до днес и дава ток не само на двореца, но и на сградите наоколо. Любопитна е и историята на т.нар. Кайзеров път, наречен така заради посещението на австрийския канцлер. Той е строен от сръбски военнопленници по нареждане на цар Фердинанд, за да може да покаже на августейшия си братовчед красотата на Рила планина, и то не как да е, а с автомобил.

Първите ски донасят чужденците, които работят като инженери, метеоролози, ботаници към царския дворец. За да им подражават, местните започват да изработват сами ски, които нарекли “Славеевки”. Този спорт бързо привлича будните граждани на Самоков, а и възпитаниците на Американския колеж. Но първото в историята на българския ски спорт състезание е едва през 1930 г. Юношеският туристически съюз - клон “Рила” организира спускане през гората от Ситняково до Боровец. Състезателите се изкачват пеша до Ситняково и след дружен обяд синът на един от установилите се тук чежденци - Михаил Кръшняк, се спуска през гората, за да очертае трасе за останалите. “Спомням си, когато идвахме тук, имаше само няколко скиори. Дори например, за да се качим до Соколец, това ставаше с въже с едно муле или кон. Хващахме се трима-четирима и така се изкачвахме - такъв беше лифтът навремето. После се спускахме по стария път. Това е било наистина допотопно, днес всичко е съвсем друго и курортът се развива”, споделя спомените си Симеон II в документален филм на БНТ за историята на Боровец, който ще се излъчи на 18 декември.

По време на премиерския си мандат Симеон II използва двореца на дядо си и баща си за официални срещи с гостуващи чуждестранни делегации. Той посреща кралски особи, либералните лидери на Европа, сред които и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен, двама румънски премиери и др. През 2003 г. Симеон II е домакин на частното посещение на белгийския крал Албер и кралица Паола, които посрещат тук новата година. Едно от най-значимите светски събития в двореца е сватбата на царската дъщеря Княгиня Калина и мореплавателя Китин Муньос през 2002 г. За нея от цял свят пристигат десетки представители на кралски семейства, както и много чуждестранни медии, които излъчват и репортажи за самия курорт. Тази реклама на България довежда в Боровец много туристи от Испания и Португалия. През 2006 г. в парка на двореца Симеон II изгражда параклис “Св. Иван Рилски”, където през 2008 г. е кръстен неговият 11 внук Симеон-Хасан. Много младоженци проявяват интерес да се венчаят именно тук. Местните казват, че най-много посетители в параклиса има сред руските туристи, които не пропускат да го разгледат и да запалят свещи.

Историята на “Царска Бистрица” пази и тъжни спомени - именно тук съобщават на царица Йоанна, че цар Борис е болен, а малкият Симеон и сестра му Мария Луиза виждат баща си за последен път.

 

Знаете ли че:

- През 1989 г. е открит пощенски клон с телеграф и печат “Чамкория”, който се поставя на всички картички

- През 1914 г. газените фенери са заменени с лампи

- Акад. Балан измисля името Боровец през 1942 г.

- Боровец е домакин на 2 световни и 12 европейски купи

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм