Борци с градушки се разбунтуваха в Северозапада

Служители на полигона за борба с градушките в област Монтана се вдигнаха на протести заради ниско заплащане.

градушка

„Вземаме пари под минималната заплата, не можем да издържаме семействата си, а пазим реколта за милиони левове!”, заявиха ракетчиците. Те заплашиха с гражданско неподчинение, ако проблемите им не бъдат решени.

В област Монтана има 20 площадки за борба с градушките, които се ръководят от център в село Долно Церовене. През пролетта и лятото устройствата за обстрел на градоносните облаци се обслужват от 60 стрелци. През последните години обаче на част от площадките персоналът бил съкратен на двама души.

градушка

„Получаваме чисто по 360 лева на месец, а даваме 24 часови дежурства. С дни не сме при семействата си, но не можем да им осигурим хляба! Искаме възнагражденията ни, които не са пипани от осем години, да бъдат увеличени!”, каза Георги Попов.

В следващите дни протестите на ракетчиците ще бъдат мирни, но ако исканията им не бъдат чути, ще преминат и към по-твърди мерки, предупредиха те. „Ще блокираме пътищата и няма да допуснем ракетната техника до площадките. Няма да работим, докато се подиграват с труда ни!!”, категорични са ракетчиците.

Полигонът в село Долно Церовене охранява над 1,5 млн. дка земи в Северозападна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България