Борят с програма циганската престъпност

Снимка: Архив

Каракачанов пред „Труд”: Внасям документа в Министерски съвет

Военният министър посети пребития командос от село Войводиново

Започва събаряне на незаконните къщи

Ще внеса в Министерски съвет програмата на патриотите за справяне с циганската престъпност, заяви пред “Труд” военният министър Красимир Каракачанов. Той посети Войводиново, за да обсъди с кмета на общината, както и с областния директор на МВР какви мерки ще вземат след като двама цигани пребиха военен на Йордановден в пловдивското село.

“Крайно време е да се прилага програмата на Патриотите за справяне с циганската престъпност. Не може една несоциализирана група да обикаля и бие наред. Това не може да продължава. Случаят с бития военен е поредният, който показва, че е време е да спрем да се съобразяваме с всякакви брюкселски чиновници или забележки от измислени правозащитници”, коментира Каракачанов. “Труд” научи, че от година и половина програмата на патриотите стои на трупчета, заради опасения на външното и на правосъдното министерство, че правозащитниците веднага щели да обявят документа на патриотите за дискриманационен.

Програмата предвижда циганите, които не работят, или не пускат децата си на училища, да губят право на социални помощи. В документа се предлага да се увеличат наказанията за рецидивни престъпления.

В село Войводиново Каракачанов се възмути, че 250 цигани живеят на декар и половина. Той бе категоричен, че местната власт не покровителства циганите.

“Аз не знам тук да има римляни, ромеи, или някакво друго население”, обяви военният министър. Според него веднага след като минат описи на енергийното дружество и на пожарната на незаконните къщи в гетото, събарянето на опасните постройки в село Войводиново ще започне.

Каракачанов посети пребития 33-годишен командос Валентин Димов в болницата. Той обясни, че има счупена скула, кръвонясядане около очите и му предстои операция. “Министерството на отбраната ще направи всичко необходимо за да помогне на пострадалия военнослужещ и неговото семейство”, увери Каракачанов.

 

Постоянен арест

Камера заснела нападателите

Запис от камера показва отчасти развилата се ситуация на кръстовището на “Христо Ботев” и “Победа” в село Войводиново. Прокуратурата поиска постоянен арест за 21-годишния Атанас Пакетов и 17-годишния му непълнолетен брат, които пребиха 33-годишния военен във Войводиново. Това обясни районният прокурор Чавдар Грошев.

Обвиненията са за средна телесна повреда по хулигански подбуди. Наказанието, което предвижда законът, е от 2 до 10 години лишаване от свобода, като за непълнолетния извършител присъдата може да бъде редуцирана до 3 години.

“Двамата братя обаче категорично не се признават за виновни”, посочи наблюдаващият прокурор по делото Евгений Милев.

Предстои в четвъртък да изтече 72-часовата мярка за неотклонение на двамата извършители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България