Борят хвърлянето на текстил с базар и работилница

Шуменското сдружение "Общество 528" поде акция "Нов живот за старите дрехи", за да сведе до минимум трупането на текстилни отпадъци. Този уикенд доброволците организираха базар и много тоалети смениха собствениците си, вместо да се озоват в контейнерите за смет.

Цените варираха от 2 до 8 лева. Най-безнадеждните дрехи пък, ще се превърнат в изкуство. Ще бъдат дарени на творци от страната за изработката на кукли уникати от тях. Инициаторите от "Общество 528" също ще майсторят несесери и торбички от ненужните дрехи, каза председателят Пламена Стоянова. Всички, които се простиха с блузи и рокли, натрупаха в замяна зелени точки. С тях можеха да пазаруват от мартеници до мъдри мисли от пъстрия щанд на доброволците.

По време на екологичната среща най-лъскавите материи бяха претворени в брошки уникати под ръководството на местна дизайнерка.

В края на март, което е пролетното прочистване на дрешниците, сдружението ще направи втори базар и работилница. През май е предвидена младежка академия с лектори, които ще образоват шуменци как да продължат да рециклират ненужните отпадъци.

Междувременно преди месец община Шумен въведе специални контейнери за текстил на пет места в града, които се изпразват на всеки 200 кг. и сметта от тях се рециклира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони