„Ботев” пробва да отърве сурово наказание от УЕФА с… тълковния речник

Шефовете на „Ботев” (Пд) правят отчаяни опити да отърват сурово наказание от УЕФА заради изцепки на жълто-черните фенове на мача реванш от първия предварителен кръг на Лига Европе срещу албанския „Партизани” (Тирана) с помощна на…тълковния речник, научи „Труд”. Пратеникът на европейската централа, който е бил натоварен да следи за прояви на расизъм по време на двубоя на стадион „Лазур” в Бургас, е написал в доклада си, че е имало отправени антиалбански скандирания от привържениците на „канарчетата” в сектор „В”, които в 15-ата и 80-ата минута са скандирали: „Шибай шиптърите!”.

Финансово-административният директор на пловдивския жълто-черен клуб Иван Йотков обаче е изградил защитна теза, позовавайки се на „Тълковен речник на българския език”, която е изпратил с официален имейл до УЕФА и до международния отдел на БФС. Според Йотков в случая не ставало дума за антиалбански обидни скандирания, а за подкана към футболистите от собствения отбор да вкара още голове във вратата на съперника от „Партизани” (Тирана) и да извоюват по-убедителна победа. Според тълковния речник „шибай” е повелително наклонение на глагола „шибам”, който има три значения: 1. Удрям, бия с нещо дълго и тънко, но жилаво, еластично, което държа в ръце (Шибам коня с пръчка); 2. Удрям, бия (Бурята ги шибаше в лицето) и 3. Слагам в изобилно количество или безразборна - преносно, разговорно (Шибам сол в яденето). Пак според тълковния речник думата „шиптър” означава 1. планинец, орлов син в превод от албански; 2. Шиптари означава планинци и е самоназванието на албанците.

Дали тези тълкования на ръководството на „Ботев” (Пд) ще минат, ще стане ясно след заседанието на дисциплинарната комисия на УЕФА. Има обаче голяма вероятност от евроцентралата в Нион да ги пренебрегнат и се позоват изцяло на своите пратеници в Бургас и наложат тежки санкции на „жълто-черните” от Пловдив. Става дума за солена глоба от порядъка на над 30 000 евро, затваряне на сектора с агитката на „канарчетата” или дори един мач при закрити врати , като наказанието влиза в сила още за реванша срещу израелския „Байтар” (Йерусалим) на 20 юли. Именно по тази причина от управата на „Ботев” (Пд) не бързат с пускането в продажба на билетите за този двубой, докато не мине въпросното заседание на дисциплинарната комисия на УЕФА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ