Боян и голямата океанска уборка

Система 001 започва да събира морски боклук на 9 септември

Холандският изобретател се надява да почисти водите от пластмаса

Боян Слат не е измислен герой като Хари Потър или например Пърси Джаксън, а напълно реален холандски изобретател, който другата седмица стартира мащабен, а може би и революционен, проект за почистване на Голямото тихоокеанско сметище.

Той е само на 24 г., но вече е най-младият носител на престижното отличие на ООН “Защитник на Земята”, присъждано за екоинициативи. “Форин полиси” го включва в списъка си от 2015 г. за бъдещи лидери, а “Форбс” в престижната листа “30 под 30”. Нюйоркското издателство за научна литература “Елзевиер” пък го определя за “Холандец на годината”.

Историята на Боян Слат, която самият той разказва, започва в съседна Гърция, край бреговете на която холандският младеж се гмуркал през 2011 г. Бил много разочарован, тъй като видял повече пластмаса, отколкото риба. Сигурно е споделил възмущението си в социалните мрежи, но за разлика от повечето активисти предприема и реални действия по въпроса за замърсяването на моретата и океаните.

Първоначално посвещава училищен проект на по-сериозното разследване на замърсяването на световния океан с пластмаса и на въпроса, защо се смята, че е невъзможно да бъде почистен. А по-късно прекъсва обучението си за авиокосмически инженер в техническия университет “Делфт” и през 2013 г. основава стартъп компанията “The Ocean Cleanup” (”Уборка на океана”).

Мисията й е да разработи модерни технологии за изчистване на океанските води от боклук. След основаването си фирмата събира доброволни пожертвования от десетки хиляди дарители от 160 държави, включително ключовия принос на Силициевата долина, в размер на 31,5 млн. долара. С помощта на които младият Слат твърди, че може за 5 г. да разчисти на минимална цена половината от Голямото тихоокеанско сметище (виж инфографиката). Съоръжението, чийто прототип, наречен Система 001, започва работа идната седмица - 9 септември, може да се окаже гениално. Огромна 600-метрова тръба със закачена под нея мрежа на 3 м дълбочина ще се рее свободно на повърхността на водата в зоната на сметището и ще концентрира боклука на едно място.

Оттам той ще бъде извозван с кораби за рециклиране на сушата. Планът е да бъдат разположени още такива съоръжения, които постепенно да действат на територията, която е три пъти, колкото тази на Франция.

По данни на неправителствената организация “Пластмасова супа” през 1950 г. на Земята се произвеждат едва 5 милиона тона пластмаса. През 2014 г. тези обеми вече са 311 милиарда тона.

Изследването на компанията на Слат открива специален алгоритъм за движение на уреда за събиране на боклук. И събирането му ще предотврати разграждането до микропластмаса, която е изключително опасна за океанската флора и фауна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"