Боян Магдалинчев стана представляващ новия ВСС

Магистратите чакат в сряда решението на президента за шеф на ВАС

Новият Висш съдебен съвет (ВСС) избра Боян Магдалинчев за представляващ ВСС. За него гласуваха 13 от кадровиците на първото заседание, часове след като официално встъпиха в длъжност. Магдалинчев бе предложен от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Другата кандидатура бе на Цветинка Пашкунова, издигната от Лозан Панов. Тя получи подкрепата на 9 от кадровиците. Трима от членовете на ВСС не гласуваха нито един от двамата. Изборът мина бързо и без дебати, обсъждане и въпроси.

 

Първият основен проблем, с който ще се занимае новият ВСС, е за новият шеф на ВАС. Старият състав гласува на 11 септември и избра Георги Чолаков за наследник на Георги Колев. За да приключи процедурата обаче президентът Румен Радев трябва да подпише указ за назначаването му. Очаква се днес да стане ясно какво ще реши държавният глава, който не дойде на церемонията по встъпването в длъжност.

Двама от кадровиците - Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров, коментираха пред журналисти, че ако президентът върне избора, трябва да се издигнат нови кандидати и процедурата да започне отначало. Според Боян Магдалинчев обаче това не е нужно и е достатъчно само да се проведе отново същото гласуване със същите кандидати – Георги Чолаков и Соня Янкулова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България