БПЦ: Публикуваната позиция за Националната стратегия за детето не е съгласувана с патриарх Неофит

От Светия синод уточниха, че становището е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил

Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал становище относно Национална стратегия за детето 2019-2030 г. , което бе публикувана на официалната страница на Синода в края на миналата седмица, предава БГНЕС. От Светия синод уточниха, че публикуваната позиция в петък след обяд е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил. Тази позиция не е съгласувана и с патриарх Неофит.

Скандалната позиция на ловчанския митрополит предизвика остри реакции в обществото през последните три дни. В становището Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Ловчанският митрополит се обяви и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени.

Той иска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини. Само и само да не бъдат възпитавани децата, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол”, пише още в позицията на Гавриил. Ловчанският митрополит е единственият, който говори за "разцеплението в православния свят" по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова "Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България