Брад Пит - Отново в играта

На 55 години Брад Пит се завръща с голяма роля в един от най-обсъжданите филми на годината - “Имало едно време в Холивуд” на Куентин Тарантино. Първите кадри изплуваха в публичното пространство преди дни и милиони хора се впуснаха в горещи дебати за историята и образа на Пит. Суперпродукцията с бюджет от 100 милиона долара излиза през лятото, а дотогава вълнението на феновете само ще се увеличава. Това е вторият общ проект на Брад Пит и Тарантино след световния хит “Гадни копелета”.

Историята на новия филм ни отвежда в края на 60-те години на ХХ в. в Холивуд и разказва за бивша звезда от телевизионен уестърн на име Рик Далтън (Леонардо ДиКаприо), който се надява да възстанови кариерата си като се прехвърли в киното. Същите амбиции има и някогашният му дубльор Клиф Буут (Брад Пит). Плановете на двамата се усложняват от добре известните действителни събития, свързани със съдбата на съседката на Рик – Шарън Тейт (Марго Роби). В края на десетилетието тя, заедно със свои приятели, е убита от фанатички от хипи комуната на Чарлс Менсън, а трагедията слага своеобразен край на една епоха.

Ще бъде интересно да видим как ще се съревновават двете мегазвезди – Брад Пит и ДиКаприо. Целият актьорски състав е феноменален и включва още Ал Пачино, Брус Дърн, Тимъти Олифант, Тим Рот, Майкъл Медсън, Кърт Ръсел, Деймиън Люис, Дакота Фанинг, Емил Хърш, Люк Пери, Клифтън Колинс младши, Кийт Джеферсън, Никълъс Хамънд, Скут МакНейри, Джеймс Марсдън, Джулия Бътърс, Деймън Хериман, Румър Уилис и др.

“Имало едно време в Холивуд” е грандиозен проект. Премиерата ще отбележи 50-годишнината от убийството на Тейт. Но филмът е едно от най-обсъжданите заглавия още от сега. Някои анализатори смятат, че почти сигурният успех на филма ще се отрази добре на Брад Пит, който в последните няколко години все не успява да извади наистина голям хит. Но на този етап кариерата му е повече от внушителна. Той е играл във филми като “Телма и Луис”, “Интервю с вампир”, “Седем”, “Боен клуб”, “12 маймуни”, “Гепи”, “Слипърс”, “Гадни копелета”, “Изгори след прочитане”, “Троя”, “Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд”, “Бандата на Оушън”, “Странният случай с Бенджамин Бътън” и др.

Брад Пит е роден като Уилям Брадли Пит на 18 декември 1963 г. в Шоуни, САЩ. Той е най-голямото дете от семейството. Майка му е учителка, а баща му притежава фирма за зеленчуци. Заедно със семейството си Брад се мести в Спрингфийлд, Мисури, където учи в гимназията “Кискапу”. От малък Брад Пит бил абсолютно обладан от киното и винаги намирал време да гледа някой филм, било той анимационен или сапунен сериал.

Учи счетоводство в университета в Мисури и напуска колежа два месеца преди да завърши, образованието му остава незавършено. Млад, амбициозен и с 5 долара в джоба си, той заминава за Калифорния в преследване на екранните си мечти.

Работи всякакви нископлатени неща, като един път дори е ангажиран да посреща клиенти на ресторант в смехотворния костюм на огромно пиле. Със спестените пари ходи на уроци по актьорско майсторство. Първият му пробив в голямото кино е при големия майстор Ридли Скот в приключенската феминистка драма “Телма и Луис”. С минимално екранно време той успява да се превърне в сензация и секс символ.

Следват роли в монументални хитове като “Седем” и “Боен клуб” на Дейвид Финчър, които окончателно го превръщат в културна икона и един от най-разпознаваемите и обожавани мъже на планетата. Пит има връзки с много колежки от киното, сред които Джулиет Луис, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън и Анджелина Джоли. С последната се раздели след дълги години на семейно съжителство и серийно осиновяване на деца от Третия свят. Сега Пит е фокусиран върху кариерата си и благотворителната си дейност, типична за всяка голяма звезда от света на шоубизнеса.

Но сега връзките и благотворителността нямат значение за неговите фенове защото те очакват Брад Пит да създаде иконичен образ в “Имало едно време в Холивуд”. За тях ролята на Клиф Бут може да стане нова поп-културна сензация, а тандемът на Пит с ДиКаприо съдържа потенциал за нова холивудска легенда.

 

Продуцирал е над 50 заглавия

В последните 10 години Брад Пит се превърна в един от най-проспериращите продуценти сред актьорите. Той основа собствена компания и я кръсти “Plan B”. В продуцентското портфолио на звездата влизат заглавия като “От другата страна”, “Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд”, “Дървото на живота”, “Кешбол”, “Z-та световна война”, “Ярост”, “12 години роб” и “Големият залог”, за който получи и номинация за наградата “Оскар”. Днес Пит е една от най-уважаваните и влиятелни фигури в Холивуд дори и без да излиза всяка година с голямо актьорско изпълнение.

 

За него

Той винаги ще бъде Тайлър Дърдън

Този човек е голям приятел и старшно добър актьор, обичам го и той го знае. Брад притежава неограничени ресурси от талант и продуктивно въображение. Когато го режисирах в “Седем” той беше още млад и не чак толкова опитен изпълнител, но направи невероятна роля и стоя равен с великан като Морган Фрийман. Няколко години по-късно като го взех за “Боен клуб”, той вече бе завършен майстор и резултатите говорят сами за себе си. За много фенове на филма той винаги ще бъде Тайлър Дърдън – бунтовният антигерой на “Боен клуб”.

Дейвид Финчър, режисьор и продуцент

 

Вече е легенда

Какво може да се каже за Брад Пит, което вече не е било казано. Той вече е легенда. Не мога да опиша какво е да работиш с такава фигура в киното. Силно се надявам, че хората ще оценят “Имало едно време в Холивуд” и нямам търпение до премиерата.

Марго Роби, актриса

 

Героят му от „Имало едно време в Холивуд“ ще се помни дълго

За мен Пит ще остане в историята като един от великите актьори на Холивуд. Той носи онази магия от златната ера на филмовата индустрия, която ни даде икони като Кари Грант, Богарт, Гари Купър, Джими Кагни и Джими Стюарт. Но, разбира се, най-ярките и логични паралели са с младия Робърт Редфорд. Пит е като копие на Редфорд от 60-те и 70-те години. Казвам това в добрия смисъл.. В “Гадни копилета” Брад направи страхотна роля. Много се забавлявахме покрай снимките. Редовно се събирахме, пиехме много вино, говорихме си, разменяхме идеи. Нямаше как да не го включа в “Имало едно време в Холивуд”. Мисля, че неговият образ Клиф Буут ще се помни дълго време след премиерата на филма.

Куентин Тарантино, сценарист, режисьор и продецент

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"