Бразилски съд забрани на президента Болсонаро да говори срещу мерките за забавяне на пандемията

Жаир Болсонаро

Бразилският федерален съд в Рио де Жанейро забрани на правителството на президента Жаир Болсонаро да разпространява послания, които вървят срещу мерките за карантина и изолация, взети на местно ниво с оглед забавяне на пандемията от новия коронавирус, съобщи БТА.

Решението на съда е в отговор на искане на Федералната прокуратура за забрана на кампания на правителството, наречена "Бразилия не може да спре". В рамките на тази кампания двуминутно видео насърчаваше бразилците да не се отказват от дейностите си въпреки пандемията. В Бразилия тя отне живота на 97 души, а 3417 са заразени.

Президентството потвърди, че има подобно видео, но допълни, че става дума за експериментално видео. Сенатор Флавио Болсонаро, един от синовете на президента, разпространи клипа в четвъртък в страницата си във Фейсбук, където той можеше да се види и вчера по обед.

Съдът в Рио постанови не само забрана на излъчването на този запис, но и на всякакъв друг запис, подстрекаващ населението към поведение, което не е строго обосновано от насоките, издадени от министерството на здравеопазването. Съдийката Лаура Бастос Карвальо, която взе решението, освен това изиска в срок от 24 часа да се публикува още една насока, в която да се казва, че кампанията "Бразилия не може да спре", не отговаря на научните критерии и че нейните призиви не могат да бъдат следвани.

Болсонаро не престава на омаловажава падемията, която той нарече"лек грип". Той критикува и мерките, въведени от местните власти, по-специално ограниченията в щатите Сао Пауло и Рио де Жанейро, които са най-тежко засегнати от епидемията. Болсонаро призовава за завръщане към нормалния начин на живот и редовно публикува в социалните медии видеозаписи, показващи демонстрации срещу мерките за изолация и карантина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка