Брайън Адамс улови в обектива си вината Le Photographe

Златните вина на „Братя Минкови” са сред десетте най-добри в света.

Лени Кравиц, Хари Бенсън и Райън Макгинли също заложиха на Le Photographe

Kое е общото между

Брайън Адамс, Лени Кравиц, Хари Бенсън и Райън Макгинли, освен че са страхотни звезди и четиримата имат фотографски изложби в България? То е, че когато става въпрос за изискани удоволствия, всички тези знаменитости са избрали българското вино. По-точно - тематичните златни вина Le Photographe на „Братя Минкови”.

Уверен в качеството им, изпълнителят на хитовете Everything I do (I do It For You) и Please Forgive Me също ги поднесе на столичния кмет Йорданка Фандъкова, бизнесмените Спас Русев и Красимир Гергов, шампиона Йордан Йовчев, издателя Мартин Захариев, водещите Ники Кънчев, Георги Тошев и Ива Софиянска-Божкова и всички други гости, които се бяха стекли за откриването на изложбата му EXPOSED/WOUNDED. Снимките на Брайън Адамс идват директно от Музея на фотографията в Стокхолм. Сред подбраните произведения са изключително въздействащи кадри на британски войници, ранени и осакатени при мисии в Ирак и Афганистан, както и съкровени моменти от живота на едни от най-големите световни звезди.

Разтърсени от силното послание на кадрите, гостите с удоволствие дегустираха с поднесените им изискани напитки. Всъщност серията Le Photographe е много специална. Енолозите на „Братя Минкови” разказаха на останалите присъстващи, че вината Le Photographe са „на световно ниво - модерни, впечатляващи, космополитни. Те са вдъхновени от фотографското изкуство, съчетавайки най-доброто от духа на Стара Европа с хилядолетните български традиции”.

Истината е, че две от вината, които Брайън Адамс осигури за гостите си - Каберне фран и Ризлинг на Le Photographe, са избрани сред десетте най-хубави вина в света по класацията Winestars World Prowein на изложението в Дюселдорф, при това в конкуренция с над 20 000 вина.

Рут Колева, Теодора Духовникова и Лилана, светските хроникьори Мон Дьо и Денди, както и множество представители на артистичния и бизнес елита у нас с наслада пийваха от невероятното Каберне фран, докато разглеждаха кадрите, в които Брайън е уловил топ знаменитости от ранга на Шон Пен, Кейт Мос, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Виктория Бекъм, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк, Мики Рурк и дори самата английска кралица Елизабет.

„Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни проучвания, някои от които се превръщат във фотографски икони сами по себе си4, отбелязва не кой да е, а сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на EXPOSED.

„Вината, които днес дегустираме, сякаш разказват историята на Брайън за страстта му към фотографията и смелостта да изрази тази страст чрез снимки”, споделиха от екипа на големия изпълнител. Le Photographe са вдъхновени от фотографското изкуство и са посветени не само на хората зад обектива, но и на всички творци, които също като големия рокмузикант ни провокират да погледнем на света през очите на любовта и красотата, разказаха създателите им. Фотографията е била страст и на единия от тримата прочути братя Минкови - Никифор. За него се знае, че освен умел фотограф е бил и изкусен винар, донесъл първия златен медал за България от най-голямото за времето си международно изложение в Брюксел. Заедно с братята си Иван и Васил през далечната 1875 г. полага основите на изба „Братя Минкови”. Паралелно с избата той отваря и собствено фотографско ателие, където пред обектива му застават някои от най-напредничавите и просветени българи, а изложбите му са обиколили големите културни средища на страната. Завършил образованието си във Виена и Париж, Никифор описвал любимото си хоби така: „Светлина, форми, цветове, хора, живот - всичко изглежда различно, когато го гледаш през обектива. Същото е и при майсторите на виното - изразните средства както на енолога, така и на фотографа, са не думите, а усещанията, сетивността и емоцията.”

Вдъхновени от чудната му история, енолозите на избата създадоха елегантните вина от едноименната серия. Невероятното им качество и елегантност спечелиха симпатиите на едни от най-авторитетните световни фотографи, които гостуваха у нас в рамките на инициативата „Майстори на фотографията”. Част от нея е и експозицията на Брайън Адамс, която ще гостува у нас до 12 ноември т.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица