Бракониери действат като терористична група!

Бракониери вилнеят по язовир „Александър Стамболийски” и действат като терористична група. Системният тормоз е от 5-6 нарушители.Това споделят доброволци от Централната рибоопазваща организация /ЦРОО/ от Велико Търново и Габрово.

Сдружението било създадено след като проблемите по водоемите зачестили. Организацията обединява около 11 000 членове, а 6000 от тях са с членски карти.

риба рибари

„Обединихме се, за да противодействаме на набезите на нелегалните риболовци. Бракониерите бият рибата с ток, опъват грипове /б.а.мрежи /, а с тях заграждат големи участъци от по 2 километра и ловят огромни количества риба. Ако някой дръзне да сигнализира , следват саморазправи. Преди време човек от Павликени беше алармирал Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ за незаконни действия по язовира и незабавно му бяха нарязани гумите на колата. На шамандурите пък бяха хвърлени парцали напоени с нафта”, споделят възмутени членове на ЦРОО.

Преди няколко месеца пък рибари били нападнати от бракониери с брадви. Като по чудо не се стигнало до кръвопролитие.

„Въпросните „елитни” бракониери са с по 10-12 акта за солидни суми след като са засичани в нарушения. Само единият от тях има 12 акта за близо 20 000 лева. След като бил хванат да бие с ток рибата, му била наложена глоба за около 9000 лв. Той обаче заявява публично, че няма да ги плати”, разказват рибари.

Според председателя на ЦРОО за язовир „Александър Стамболийски” Камен Колев, нарушителите на вечер вадят по 500-1000 килограма риба и си докарват по 3000-4000 лева печалба.

„Преди време продаваха улова на място като от Павликени пристигаха два микробуса, натоварваха рибата и я откарваха по магазини за продан. След създаването на ЦРОО, контролът съвместно с ИАРА се затегна и бракониерите започнаха да се крият. Сега разпределят рибата в сакове и я пласират като извършват разнос по домовете. Търгуват я на по-ниски цени от тези в търговската мрежа. Установихме тези действия като наши членове проследиха един от върлите бракониери в Севлиево”, споделя Камен Колев.

Той не крие, че е обект на постоянни заплахи за саморазправа.

„Наскоро мъж ми се обади по телефона и ми заяви: „Какъв си ти, че ще се месиш в нашите работи? Ще платим да те убият. Струваш 1000 лева”. Веднага подадох жалба в полицията във Велико Търново. Към друг член на ЦРОО пък били отправени закани, че цялото му семейство ще бъде унищожено. Той пък е алармирал полицията в Габрово. До сега обаче няма резултат по жалбите ни”, сподели Колев.

Той е категоричен, че извършителите отдавна са добре известни на блюстителите на реда от Велико Търново, Габрово, Павликени, но наказани няма.

„Бракониерите са изключително добре оборудвани с мощен скутер, моторни лодки, всякакви такъми, сред които и огромни мрежи. Разполагат и с уреди за умъртвяване на рибата с ток. Майстор на устройствата бил вещ техник от Велико Търново.

„Не стига, че има непрекъснати бракониерски набези, но и през август всяка година по язовира има и мор на бяла риба заради липса на кислород. Рибата е стресирана от действията на нарушителите, крие се в дълбочините, а там заради планктонът количествата на кислород са почти изчерпани и това предизвиква масово измиране. Преди броени дни в язовира изплуваха над 100 килограма мъртва риба”, разказва Камен Колев.

Той обаче допълва, че за пръв път от 7-8 години благодарение на мерките, които са предприети от ЦРОО и от ИАРА, има приплод на шаран, бяла риба и каракуда.

„До сега стресирана от действията на бракониерите риба се струпваше в средата на язовира, там хвърляше хайвера си, който бе изяждан от по-големите водни обитатели. На рибното богатство пагубно се отразява и рязкото спадане на нивото на водоемите при поддръжката на язовирните стени и при подаване на вода за ВЕЦ-овете. С тези действия се нарушава биологичното равновесие.

По този повод от ЦРОО изпратихме писмо до ИАРА и Министерството на земеделието, за да бъдат предприети мерки”, информира Камен Колев. Той уточни, че доброволците от ЦРОО плащат по 2 лева членски внос, а събраната сума отива за гориво на лодките и за фенери, които са нужни при охраняването на водоемите. През март рибарите от организацията почистили язовир „Александър Стамболийски”. При акцията извадили над 3 тона отпадъци. От водите и покрай бреговете измъкнали изхвърлени стари гумени лодки, разкъсани и изоставени мрежи, автомобилни гуми, пластмасови туби и дори 3 хладилника.

Радетелите за опазването на рибното богатство събрали лични средства и зарибили язовира с 400 000 броя бял амур, 12 000 броя бяла риба и 2000 броя шаран.

„В момента върви кампания за набиране на средства за зарибяване с толстолоб, който помага за балансиране на фито и зоопланктона. Идната година пък сме планирали да зарибим с чер амур , чиято основна храна е тигровата мида, която напоследък значително се развъди в язовир „ Александър Стамболийски”, уточни Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България