Бранимир Ботев: Българинът ще достигне средноевропейско ниво след 90 години

„Българинът би достигнал средноевропейско ниво след 90 години и то ако през това време Европейският съюз има нулев растеж”, каза Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт по стратегии и анализи пред БТВ.

По думите му ако ЕС има растеж едва 0,5% на година, то тогава ще достигнем този стандарт след 141 години, а ако е само 1% това ще се случи след 233 години.

„Ние стартираме от една много ниска база и ръстът, който правим, не може да догони това, което имат европейските страни. Все едно слонът да направи една слонска крачка, а мравката да направи 10 крачки и да твърди, че е изминала по-голямо разстояние”, каза Ботев.

Той е категоричен, че трябва страната ни да се обедини около национални цели и приоритети, които да не са партийни.

„Българската икономика е камертонна. Камертонът реагира когато бъде ударен – ние сме силно резониращи по отношение на външните фактори”, допълни Ботев.

По думите му страната ни отдавна е занемарила важни производствени сектори, като е отгледала „витринния сектор” на зърнопроизводството.

„Когато борсовите цени и обстановка се сринат, това повлича след себе си целия сектор. Ние съсипахме цели отрасли”, категоричен е Ботев.

„Ако нямаме ясна визия за това какво трябва да правим, какви са националните приоритети на страната, които трябва да се отърсят от партийност, държавата ни ще се озове в ситуация, в която ще бъде камертон на външно влияние”, смята той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България