Братът на депутат от БСП е напуснал легално страната

Спецсъдът го освободил с подписка, после отменил решението си като неправилно

Илия Георгиев Стоилов ( брат на депутата от БСП Георги Стоилов , бел. ред.) е установен като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, отвличане и склоняване към проституция, съобщи на изслушване в парламента по искане на ГЕРБ вътрешният министър в оставка Валентин Радев. Установени са лица, които сплашват и изнудват по поръчка на Стоилов. Спрямо членовете и лидера на групата са предприети съответни оперативни действия.

На 5 април 2017 г. е образувано от спецпрокуратурата досъдебно производство. Разпитани са свидетели, потърпевши от дейността на групата. На 14 октомври е проведена операция на ГДБОП под ръководството на спецпрокуратурата.

Претърсени са 15 адреса, извършени са 6 обиска, при които са намерени 4 пистолета, бухалки, палки, електрошок, 400-грамова армейска тротилова шашка, 700 патрона.

Повдигнати са обвинения на 8 лица и задържани под стража. На 28 август мярката им за неотклонение е била изменена в подписка. На 11 септември тя е отменена и отново е постановен постоянен арест, но на 10 септември Илия Стоилов е напуснал легално България през ГКПП "Калотина".

На 14 октомври 2017 г. Илия Стоилов е привлечен като обвиняем и от 15 октомври е бил под постоянен арест, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Стоилов на три пъти е обжалвал мярката неуспешно.

На 17 юли 2018 г. спецсъдът е върнал делото на спецпрокуратурата заради съществени процесуални нарушения. На 21 август е внесен нов обвинителен акт. На 29 август на съдебно заседание обвиняемите искат и получават променя на постоянния арест в подписка. Подсъдимите са били освободени незабавно в съдебната зала, както повелява законът, подчерта Цацаров.

Държавното обвинение протестира незабавно, но чак на 11 септември протестът е разгледан. Решението за "подписка" е отменено като неправилно и отново е постановен постоянен арест.

Разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което е придружавало Илия Стоилов и евентуалната цел на пътуването, обясни главният прокурор за напускането на страната на обвиняемия на 10 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право