Брекзитът може да се отложи за края на 2019 година

Излизането на Великобритания от ЕС може да се отложи за края на 2019 г. заради трудностите, с които се сблъсква британската администрация и заради изборите във Франция и Германия, пише в. "Сънди таймс", предаде БТВ.

Правителството на Тереза Мей каза, че има намерение да задейства член 50 от Лисабонския договор в началото на 2017 г. Прибягването до този член отваря период от две години на преговори, в края на които страната напуска ЕС. Задействане на член 50 в началото на следващата година означава, че Великобритания ефективно ще напусне Евросъюза в началото на 2019 г.

Но британските министри са предупредили вече висшите ръководители на финансовия сектор в лондонското Сити, че задействането на член 50 може да стане и в края на 2017 г, което ще означава и ефективно излизане от ЕС в края на 2019 г., пише изданието, като се позовава на свой източник.

В резултат на референдума на 23 юни за оставането на Великобритания в ЕС и решението на мнозинството тя да излезе от съюза новият британски премиер Тереза Мей създаде поста на министър за Брекзит. Той беше поверен на Дейвид Дейвис, който досега е наел само половината от персонала, от който ще има нужда. Друго министерство – това на международната търговия, ръководено от Лиам Фокс, също трябва да наеме бързо опитни експерти, защото сега разполага само с шепа добри преговарящи.

Същевременно друг източник от британското правителство казва, че графикът за изборите във Франция и Германия също поражда известни трудности за плановете за Брекзит на Великобритания. От тях ще зависи с кого ще преговаря страната. Президентските избори във Франция са насрочени за 23 април и 7 май догодина, а федералните избори в Германия ще бъдат догодина през есента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа