Брекзит без сделка е все по-вероятен

“Гласувахме за излизане (от ЕС)”, пише на плакати на привърженици на Борис Джонсън, събрали пред премиерската резиденция в Лондон.

Меркел против преразглеждане на споразумението

Подкрепата за консерваторите на Джонсън расте

Излизане на Великобритания от ЕС без споразумение е все по-вероятен вариант за развръзка, категорични бяха политици и анализатори, в навечерието на срещата между британския премиер Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел.

Разговорите между двамата предстояха късно снощи в Берлин, като това бе първата задгранична визита на Джонсън, откакто пое поста начело на правителството в Лондон в края на миналия месец. Утре той предстои да разговаря с френския президент Еманюел Макрон.

Очакванията за Брекзит без сделка се подсилиха от съобщение на “Блумбърг”. Според агенцията, която се позова на източник от кабинета на Макрон, излизането на кралството от ЕС без споразумение е централен сценарий, разглеждан от Париж.

В Берлин Джонсън трябваше да опита да убеди Меркел за промяна на договореното от предшественичката му Тереза Мей споразумение, по-специално за отмяна на предпазната клауза за ирландската граница. Канцлерката ще отхвърли учтиво, но твърдо желанието на Джонсън, коментираха запознати. Същевременно те припомниха, че германското правителство е приело над 50 закона и преходни документи за евентуален Брекзит без сделка.

Междувременно публикувано проучване на агенция Kantar показва, че консерваторите водят с 14% пред опозиционните лейбъристи, като увеличаването на подкрепата за торите се дължи основно на твърдата позиция на Джонсън за Брекзит, който обеща той да се случи на поставения краен срок 31 октомври, със или без сделка.

 

За да се съсредоточат върху национални приоритети

Представители на Лондон пропускат срещи на ЕС

Решението на Великобритания нейни представители да пропускат повечето срещи на ЕС е в съответствие с настоящия є статут на страна членка, коментираха от ЕК.

Великобритания ще “освободи” своите представители от повечето срещи на ЕС, за да могат да се съсредоточат върху Брекзит, намалявайки присъствието близо наполовина, обяви министерството за Брекзит, цитирано от Ройтерс.

“Отсега нататък ще участваме само в срещи, които са наистина важни”, каза министърът Стив Баркли.

От 1 септември британските представители ще присъстват само на форуми на ЕС, на които се обсъждат въпроси от значим национален интерес за кралството, като сигурността. “Като напускаща държава членка е разумно да освободим служителите от срещи на ЕС, за да им позволим по-добре да съсредоточат талантите си върху непосредствените ни национални приоритети”, посочи министерството.

ЕК коментира, че Лондон е уверил, че остава верен на задължението си за искрено сътрудничество и няма да пречи на правенето на бизнес в ЕС през това време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа