Брекзит е с все по-неясна съдба

“Голдман Сакс” дава прогнози 50/50 за успех на премиера

303 срещу 258 от депутатите гласуваха против

Премиерката на Великобритания Тереза Мей понесе поредно поражение в символичен вот в камарата на общините на британския парламент в четвъртък вечерта, което за пореден път подкопава позициите й пред ЕС в опитите да предоговори постигнатото вече споразумение с Брюксел за Брекзит.

По данни на световните агенции 303 срещу 258 от депутатите гласуваха против внесеното предложение за текст, с който законодателното събрание да потвърди подкрепата си в стратегията на премиерката да търси промяна по условията на сделката в частта й засягаща т. нар. “ирландска клуза”. Поражението намалява тежестта на ангажимента, поет от Тереза Мей пред лидерите на ЕС, че би могла на теория да прокара споразумението за развода през парламента в Лондон, ако Брюксел се съгласи на отстъпки в текста спрямо сегашния му вид.

Позициите й за пореден път бяха торпилирани от фракцията за “твърд Брекзит” в нейната консервативна партия, които се въздържаха от опасения, че с предложения текст фактически се отнема възможността за напускане на ЕС без сделка. Говорител на Мей, цитиран от Ройтерс, потвърди след вота, че премиерката ще продължи да търси начини за предоговаряне на споразумението с ЕС.

Междувременно анализатори от банката “Голдман-Сакс” оцениха на 50/ 50 вероятностите Мей да успее да прокара сделка за Брекзит през парламента преди датата 29 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа