Българската търговско-промишлена палата: Брекзит е шанс за икономиката ни

Излизането на Великобритания от ЕС дава възможности за българската икономика. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Палатата представи проучване сред бизнеса за ефектите от Брекзит у нас.

„Българският бизнес подценява възможностите, които предоставя ситуацията. България и Великобритания не са толкова силни търговски партньори, точно в това виждаме шансове за икономиката ни“, коментира Симеонов. Според него Великобритания остава сериозен финансов център, в който са концентрирани средства за инвестиции. „Това, че не сме използвали възможностите както трябва, е време да се коригира“, добави председателят на БТПП.

Според проучването на палатата Брекзит няма да се отрази на 46% от анкетираните компании членки на БТПП, тъй като не поддържат отношения с английски фирми. Докато ефектът ще е негативен за 27% от предприятията, които имат контакти там. Само 20% от мениджърите твърдят, че Брекзит няма да се отрази на бизнеса им, макар да търгуват с Великобритания.

58,5% от анкетираните български компании са на мнение, че причината Великобритания да излезе от ЕС е недостатъчната ефективност на европейската администрация. 44% отговарят, че е заради високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвръщаемост. А всяка трета фирма, участвала в проучването, посочва като фактор прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаване свободата на предприемачеството.

Въпреки негативните отзиви от Брекзит според 90% от българските предприятия излизането от ЕС не е решение, а трябва да се търсят промени в рамките на съюза. „Участието на страната в международната търговия е важно за икономиката, защото износът ни като дял от БВП е над 60% и българският бизнес разчита на увеличаване на експорта“, посочи председателят на палатата.

Той призова бизнеса у нас да се интересува какво ще се случи във Великобритания, защото инвестиционният интерес към България не е особено силен.

 

66% от британските компании искат митата в ЕС да се премахнат

66% от британските фирми искат митата в ЕС да се премахнат. Те смятат, че таксите преграждат свободната търговия на Великобритания със света. Това показва проучване за ефектите от Брекзит сред 1000 предприятия на острова, проведено от GS1 UK, партньор на Българската търговско-промишлена палата. 74% от анкетираните предприятия настояват свободата на търговията да е приоритет при преговорите между правителството на Великобритания и ЕС за Брекзит. Сред препоръките им към правителството е намаляването на корпоративния данък от 20 на 12,5%, данъчни стимули за износ, запазване на свободното движение на работници и съкращаване на бюрокрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес