Брекзит към неизвестното

Лондон, Брюксел, Дъблин и Белфаст се разбраха да се разберат

Деветнадесет месеца след референдума за извеждането на Великобритания от ЕС, с всички съпътстващи неписаният процес неясноти, рано сутринта в петък бе обявено, че Брюксел, Лондон, Дъблин и Белфаст са се разбрали да се разберат. По въпросът, който изведнъж щръкна като счупен крак в преговорите, статутът на границата между Република Ирландия и северната част на Смарагдовият остров. Което, както отбеляза председателят на Съвета на ЕС, Доналд Туск, е само по себе си постижение за първата глава на преговорите. Ако не броим факта, че ни остават още 18 месеца да завършим целият процес и постигнем споразумения по следващите две глави. Втората от които засяга бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит и върху която лежи теорията на цялата стратегия на Лондон за излизане от ЕС. Която практически все още не съществува.

Защото докато се нищеше цялата телефонна драма през последната седмица (кой кум, кой сват и кой на булката брат) между гореспоменатите четири столици, парламентът на Великобритания изслуша държавният си секретар по Брекзит, Дейвид Дейвис. Който изпитан от опозицията трябваше да признае, че не само никога не е укривал от британските депутати и избиратели анализите за възможните социални икономически и търговски ефекти от Брекзит, но и че същите никога не са правени реално. Шах!

И ако това не е достатъчно объркващо за вас, в т. нар. „постигнат напредък“ според различните версии, страните са поели ангажимент да „няма граница“ между „Севера и Юга“ в Ирландия, но и да няма такава между двата острова. Последното все още събира погледите на анализаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари