Бременна туристка пострада в музей от земетръса в Атина

Необитаема къща на ул. Ермо в гръцката столица се срина от силния земетръс , който разлюля гръцката столица в 14.13 ч. Паркирани автомобили бяха повредени, а бременна туристка падна и пострада по време на посещение в музея на Акропола.

Щети има и в сградата на атинското кметство, вратите на метрото се отвориха. Хеликоптер super puma лети над Западна Атика, за да открие евентуални щети. Според информация, стар конвейер, който не се използва, в порт 1 на пристанището на Пирея е бил повреден от голямото земетресение и се провежда операция с куче, за да се провери дали има затиснати хора.

Всички болници са в режим на тревога по заповед на министъра на здравеопазването Василис Кикиляс.

Първият сериозен трус бе 5,1 Рихтер. Последва вторичен 4,3 Рихтер. Земетресението е на 23 км северозападно от Атина, на 4 км северно от Магула, дълбочина 13 километра.

Хората изплашени напуснаха домовете си. Сеизмолозите призовават за запазване на спокойствие. "Все още не е ясно дали това е основното земетресение или ще последва друго по-сино", заяви Професор Ефтимис Леккас.

"Бъдете готови за вторичните трусове",заяви по Държавната телевизия ЕРТ сеизмолога Герасимос Пападопулос. Според него земетресението в Атина е последвано от три вторични труса (3,2, 2,5 и 3,6 Richter), които характеризира като окуражаващи. "Все още не можем да кажем дали силното земетресение е основно или не. Ще ни трябва повече време и повече информация", заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа