Бременните българки трудно късат с цигарите

Снимка: Архив

Голяма част от бременните българки са пушачки и трудно късат с опасния порок, докато износят плода. Това сочат резултатите от финансирания от ЕК проект "Заедно", насочен към повишаване на физическото, психическото и социалното благополучие на бременни и кърмещи жени чрез заздравяване на социалните връзки помежду им.

Партньори в проекта са Варна,  Манчестър /Англия/, Мурсия /Испания/, Одензе и Колдинг /Швеция/ и Прага /Чехия/. В морската столица като участнички са били привлечени 298 жени. Предварителните проучвания показали, че 90 на сто от тях пушат, а половината пият и алкохол по време на бременността. По този показател нашенки си приличат с испанките и чехкините, а към вредните им навици се прибавят липсата на достатъчно физическа активност и недостатъчният прием на вода, обясни уредникът на проекта Даниела Колева.

Сравнение между участничките от 5-те страни показало още, че нивата на стрес при бъдещите майки от България и Чехия са по-високи, отколкото при датчанките, британките и испанките. За да променят картината, консултантите по проекта са провели близо 40 различни информационни събития сред целевата група от дами.

Като резултат доста от тях спрели нездравословните храни и алкохола, но отказалите цигарите били най-малко, призна Колева. Тя допълни, че в сравнение с другите европейки у нас масово бъдещите майки търсят съвети за отглеждането на бебетата си в интернет. Получената оттам информация обаче не винаги е точна, а понякога дори е подвеждаща, предупреди Колева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България