Бременни се информират от интернет за генетични тестове

Изследванията на плода струват от 40 до 1990 лв., държавата не дава нито лев

Бременните жени у нас най-често се информират от интернет, а не от лекарите, за възможностите за ранно откриване на тежки генетични заболявания на плода. Проблемът е най-тежък в малките населени места, но дори в големи градове като Варна само една пета от АГ-специалистите насърчават масово пациентките си към пренатална диагностика. Това обяви проф. д-р Людмила Ангелова, началник на лабораторията по медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна и на едноименната катедра в Медицинския университет. Според нея генетичната профилактика е медицина на бъдещето, но за разлика от развитите страни, у нас към нея прибягват основно семейства с фамилна обремененост.

Една от причините е, че държавата не плаща нито лев за генетични тестове на бременни. От юни МЗ е спряло да покрива дори най-евтиния метод - биохимичният скрининг за 40 лв. Във Варна за 15 г. такъв тест  са си направили 29 191 жени. Той засича с 95% точност Синдром на Даун, но само ако се направи два пъти по време на бременността. В противен случай често дава фалшиви положителни резултати, уточни проф. Ангелова. Според нея по-ефективни са новите генетични тестове, при които се изследва ДНК на бебето от кръвта на майката. У нас от 3 г. се прилага първото в Европа такова изследване "Пренатест".

То се прави след 9-тата гестационна седмица, не крие никакъв риск за плода и майката, а резултатите се обработват за 7 дни в Германия при 99% точност на анализа. Тестът обаче струва от 800 до 1990 лв., в зависимост от броя на генетичните аномалии, които отчита. До момента 2000 българки са си направили скъпата диагностика, като при 1,2% са отчетени отклонения. Половината от пациентките са прибегнали до модерната диагностика след тревожен резултат от биохимичния скрининг, а 1/3 - заради възрастта си от над 35 г., посочиха представители на фирмата, предлагаща теста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България