Брет Истън Елис - Американски психар

Епичният сблъсък между парализиращата политическа коректност и ерата на Тръмп намери неочакван коментатор - авторът на „Американски психар“ Брет Истън Елис. Провокативният писател има свое шоу, в което анализира грандиозните културни катаклизми в Западния свят от последната година.

Забравете за корпоративните мейнстрийм журналисти и медийни лица. Най-свежият глас в момента е на Брет Истън Елис.

Няколко седмици след сеизмичната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ Брет Истън Елис записа поредица от разговори и монолози, в които прави страшно точна и развлекателна дисекция на чудовищната либерална и левичарска истерия. Елис е част от привилегирования интелектуален елит на САЩ и има поглед отвътре на процесите, които мотивират медийната и културна паника по върховете в Америка, резониращи в целия Западен свят. Те достигат и в България - свирепа анти-Тръмп пропаганда, опакована като загриженост за “либералните ценности”, чиято цел е да делегитимира 45-ия президент на САЩ и всички, които имат неутрално или положително мнение за неговия триумф над Хилъри Клинтън и за опустошителната победа на републиканците над Демократическата партия.

Брет Истън Елис описва в художествени детайли срещите си с актьори, продуценти, агенти, бизнесмени и други представители на Западния елит, които са ужасени от Тръмп. Те абсорбират тонове пропаганда срещу неговата администрация, следят и вярват на всички шантави конспиративни теории за руската намеса в изборите и затова как Тръмп бил агент на Путин, протестират като част от абсурдната “Съпротива”, наливат пари в тинк-танкове и инициативи, насочени срещу Доналд и неговите хора.

Елис аргументира своето разочароване от американския елит с елегантна безпристрастност, документира масивните морални и интелектуални щети, които политическата коректност, политиката на идентичност и фетишизирането на концепциите за “репресирани малцинства” и “бяла привилегия” нанасят системно върху тъканта на обществото. Той посочва, че повечето представители на елита разиграват личните си емоционални колапси и неврози като политическа позиция. Осмива актрисите, които казват, че били напълнели заради Тръмп, или пък обратно - изгубили апетита си след неговата победа.

Брет Истън Елис знае какво говори. Той бе един от първите, които видяха фигурата на Доналд Тръмп като особено потентна културна сила в американското общество. Най-известният и противоречив роман на автора - “Американски психар”, излиза през 1991-ва и разказва за богато юпи от “Уолстрийт” в отлична физическа форма, което фантазира за насилие и постепенно губи разсъдъка си. Неговото име е Патрик Бейтман - костюмиран, нарцистичен млад хищник, обсебен от Доналд Тръмп. В края на 80-те Елис прави проучване на “Уолстрийт” и установява, че Тръмп е идолизиран от тогавашната финансова класа.

Близо 30 години по-късно The Donald ще плени колективното въображение на работническата класа, която ще го избере за президент на САЩ. По пътя на победата той ще отблъсне елитите и ще ги направи свои смъртни врагове.

А Брет Истън Елис отново е на линия, за да осмисли немислимите допреди известно време политически и културни процеси.

Самият той още не е напълно излязъл от скандалната слава и сянка на “Американски психар”. Романът е отхвърлен и демонизиран от много престижни критици при излизането си заради крайното насилие. Но черната като гъст катран сатира в крайна сметка печели своето място в литературната съкровищница на Западния свят и превръща своя автор в попкултурна икона и знаменитост.

Пробва се като режисьор и сценарист

През последните години Брет Истън Елис се пробва като режисьор и сценарист. Той направи заедно с легендарния Пол Шрейдър авангардния експериментален проект The Canyons, приет противоречиво от публика и критика. През последната години работи по различни дигитални и уеб сериали. В своя подкаст той често коментира изключително тежката ситуация в Холивуд. За него глобализацията е обезличила американското кино, лишила го е от ясно разпознаваема визия и силен глас, превърнала е всеки проект в комиксов блокбастър, направен с идеята за продължения и финансови постъпления в разрастващите се пазари като Китай.

ЗА НЕГО

Един от най-брутално добрите автори

на нашето време

Един от най-важните и дефиниращи моменти в моята актьорска кариера бе участието ми в екранизацията по “Американски психар”. Взех ролята на Патрик Бейтман страшно сериозно и се подготвих старателно, опитах се да потъна в този толкова екстремен образ. Но Брет го е написал такъв. Радвам се, че нашата работа с режисьорката Мери Хармън му хареса и той одобри екранизацията. Елис е извънредно талантлив, един от най-брутално добрите автори на нашето време. Удоволствие е да се чете дори и когато описва крайни трансгресии.

КРИСЧЪН БЕЙЛ, АКТЬОР

Модерен герой

на американската литература

В моите очи Брет е модерен герой на американската литература. В края на 80-те и началото на 90-те той отиде там, където много автори не бяха си и помисляли да отидат. Отнесе много критики, но всичко си заслужаваше. Винаги съм имал интерес и към дебютния му роман Less Than Zero и към класиката му “Американски психар”. Може би някой ден ще филмирам нещо на Брет, човекът е феноменален писател.

КУЕНТИН ТАРАНТИНО, РЕЖИСЬОР

Пише безупречно

и смело, не се страхува от нищо

Брет Истън Елис бе наречен “ужасното дете” на американската проза още когато издаде Less Than Zero. Тогава той наистина беше хлапе - на около 20 години. Когато дойде време книгата да бъде екранизирана, аз бях един от актьорите, избрани да играят ключова роля. Преживяването си струваше. Толкова качествен текст, интересни диалози, сложни, противоречиви и интелектуално ангажиращи персонажи. Елис пише безупречно и смело, не се страхува от нищо. Може би днес се нуждаем от повече автори като него.

РОБЪРТ ДАУНИ МЛАДШ, АКТЬОР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети