Бригаден генерал Борислав Сертов - Военен полицай №1

Един от най-интелигентните офицери - джентълмени. Така се говори за него във военните среди. Вече отбеляза 30 години от завършването на Военното училище във Велико Търново. 25 от тях е военен полицай. От началник на група в Чирпан до директор на Служба „Военна полиция”. Вече пет години на върха на тази специализирана структура, което съвсем не е малко. Още повече, че за това време се смениха петима министри на отбраната.

Обича да казва, къде на шега, къде на истина, че талантът на дещеря му Борислава идва от него. Тя записва авторски песни, а баща й се впечатлява от нейния индивидуален и специфичен стил, от нестихващия й ентусиазъм да твори музика и текстове. Може би това не е най-доброто начало, когато се пише за един полицай. Очакванията би трябвало да бъдат разкази за внезапни акции, арести на терористи, преследвания с автомобили, самолети и вертолети и какво ли не още. И това го има. Но генералът, като истински командир, предпочита да благодари на целия личен състав на службата – на военнослужещите и цивилни мъже и жени, момчетата и момичетата военни полицаи, за усилията, които ежедневно полагат, за да изпълнят професионално поставените задачи. Нека те и семействата им, казва той в навечерието на професионалния празник на службата, да бъдат горди, че са част от Въоръжените сили на България и с достойнство да носят униформата на военния полицай. И припомня за риска на професията. Дава пример с ескорта и охраната на модула за обезвреждане на намерената преди няколко дни близо до Военна академия корозирала, невзривена авиационна бомба с тегло 250 кг и около 100 кг взривно вещество. Или за съвместната операция по издирването на извършителя на шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Именно военните полицаи локализираха трупа на извършителя, но до тогава се издирваше човек, убил хладнокръвно шестима. При взривовете в складовете за боеприпаси край “Петолъчката” и с. Лозенец, Сливенско, специализиран автомобил “Sand Cat” с военни полицаи влиза пръв в опасната зона и евакуира двама души, от които един ранен. Така е и при инциденти в Миджур, Горни Лом, Челопечене и ВМЗ-Сопот. И разбира се, всеки ден при изпълнение на хуманитарни мисии зад граница.

Професионалното развитие на ген. Сертов е съпроводено с непрекъснато образование. Той е три пъти магистър. Веднъж по управление на оперативните и тактическите формирования, втори път по стратегическа сигурност и контратероризъм и трети път по право. Всичко това във Военна академия “Георги С. Раковски” в София, Националния университет по отбрана на САЩ във Вашингтон и в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. Преди 8 години, пише той, съдбата ни срещна с д-р Себастиан Горка. “В съзнанието ми винаги ще остане като един от най-мъдрите учители, които съм имал! Той и д-р Герхард Гай от Германия ме караха да чета МакКиндър и да разбера, защо Балканите винаги са били, са и ще бъдат “барутния погреб” на Европа и да не изглеждам наивник, като твърдя, “че щом сме в НАТО, вече всичко ни е наред”. Доскоро беше личен съветник на президента Тръмп по въпросите на стратегическата сигурност и контратероризма. Явно е, че Военен полицай №1 има какво да каже, както в лекциите си на студентите, бъдещи политолози в СУ “Св. Климент Охридски”, например, в специализация “Национална сигурност”.

Факт е, че военната ни полиция непрекъснато получава нови роли. Последната е като челна структура на МО за противодействие на тероризма. От това лято, посочва генералът, в службата са сформирани звена за специални тактически действия, с които вече се провежда активен учебен процес, съвместно със специализираните антитерористични структури на МВР, както и тези от състава на въоръжените сили с цел сглобяването им и създаване на условия и възможности да изпълняват съвместни задачи по противодействие на тероризма. Най-пресният тест бяха отговорностите по време на българското председателсто на Съвета на ЕС. Военните полицаи го взеха с отличен, за което получиха и награди.

Животът на ген. Сертов и неговите подчинени в цялата страна не е само екшън. От 2011 г. службата участва в различни инициативи, насочени към деца в неравностойно положение. Миналата година участвахме в проект по програмата за развитие на физическото възпитание и спорта в Столична община, в рамките на инициативата “София – европейска столица на спорта 2018”. “Извършваме разяснителни кампании за превенцията на криминалните прояви – употребата на наркотици, трафика на хора, проституцията. Запознаваме малчуганите с рисковете, които ги дебнат. Наблюдават демонстрациите на нашето специално звено за издирване, разглеждат бронираната техника, стрелковото оръжие и специалните екипировки. Очевидно времето, което прекарват с нас, е от взаимна полза.”

Това е една от сериозните причини интересът от страна на гражданите да е изключително голям и некомплектът в службата да не е толкова притеснителен, както в армията, като цяло. И Военната полиция да се справя със задачите си.

 

Служба на над 140 години

Първите документи, отнасящи се до създаването на органите за вътрешен ред в България, са от 1877 г. Съгласно инструкцията за военнополицейско управление в освободените български земи и заетите от войските райони, “военната” полиция осигурява реда и спокойствието в тила на армията, прекратява евентуалните сблъсъци между представителите на различните религиозни общности и следи за точното изпълнение на разпорежданията на командирите. Със заповед на министъра на отбраната от 2008 г. 5 ноември е обявен за празник на служба “Военна полиция”.

 

За него

С голям принос за службата

Бригаден генерал Борислав Сертов е пряк участник в изграждането и развитието на Военната полиция у нас. Нещо повече, той има голям принос за утвърждаването на Служба “Военна полиция” в Министерството на отбраната, като съвременна, добре балансирана и ефективна структура. Но това личи от добрите резултати на неговите служители. Пожелавам му да е здрав и да не губи вяра в собствените си сили.

Ген. Данчо Дяков, директор на НСО, бивш директор на служба "Военна полиция"

 

Добро попадение за държавата

Смятам, че е един успешен началник на службата. Добре работи с министрите. Завърши задочно право, което много му помага във Военна полиция, защото там законът е над всичко. Категоричен съм, че бригаден генерал Борислав Сертов е добро попадение за държавата да бъде начело на една толкова важна структура в системата на отбраната и националната сигурност като цяло.

Ген. Николай Николов, бивш директор на служба "Военна полиция"

 

Офицер с визия

Винаги ми е правило силно впечатление, че бригаден генерал Борислав Сертов е любознателен и иновативен офицер. Има доста идеи, които е взаимствал по време на обучението си в САЩ и би искал да внедри и в Служба “Военна полиция”. Някои от тях успя да реализира, което още веднъж доказва, че е офицер с визия. Единственото, което бих му препоръчал, е да бъде по-настойчив в реализирането на идеите си.

Ген. Иван Мечков, бивш директор на служба "Военна полиция"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети