"Бриз 2017" стартира на 14 юли

Участват 20 военни кораба и подводница

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2017" започва на 14 юли с посрещането във Варненския залив на участващите сили -20 бойни и спомагателни кораба, 6 летателни апарата и подводница. Това съобщи за "Труд" командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Чуждите кораби са 7- от Румъния, Гърция и Турция, откъдето е и подводницата. В мащабното учение ще участват общо 1800 човека, в това число 900 от състава на ВМС, на ВВС и сухопътните войски на България.

Военноморските сили на САЩ се включват с патрулен самолет "Посейдон"P-8А, Турция -също с патрулен самолет, а ВМС на Полша с личен състав. ВМС на Италия участват с изградената си система за обмен на информация на морската среда. "Бриз 2017" ще се провежда в изключителната икономическа зона на България, като на определени места и до 150 мили навътре в морето, посочи локацията контраадмирал Петев. Ще вземат участие също така представители на 4 министерства, на местната и държавна власт, на НПО и партньори от морския бизнес. Шабленското учение, което е интегрирано в многонационалното "Saber Guardian2017" се застъпва като време с "Бриз". Стрелбите са планирани от 16 до 18 юли, когато са демонстрациите и ВИП-денят, в който се очакват президентът на РБ Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната Андрей Боцев.

От три дни е възстановена летателната подготовка на екипажите от авиобаза"Чайка" на ВМС, които бяха прекъснати заради авиоинцидента на 9 юни, при който загина командирът на хеликоптер "Пантер" Георги Анастасов.  Приключило е разследването, но резултатите ще бъдат огласени, след като докладът се потвърди в МО, каза командирът на ВМС. Дадените препоръки в три направления са изпълнени-психологическа подкрепа на личния състав, занятия с изпити, касаещи безопасността на полетите и действия на екипажите при отказ на техниката и аварии. Извършена е обстойна техническа проверка на останалите два вертолета"Пантер", които ще участват в "Бриз 2017".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България