Британец откри 25 кг злато в иракски танк

Колекционерът предаде находката за $2 млн. на властите

Британският колекционер на военни машини Ник Мийд (55 г.) си купил наскоро съветски танк Т-54 и докато го възстановявал във фермата си в Хелмдон, северно от Оксфорд, се натъкнал на истинско съкровище, писа в. “Сън”. В резервоара открил 5 кюлчета злато по 5 кг всяко. Общата стойност на находката е $2 млн.

Мийд купил танка на търг в ибей, сделката му излязла около $37 000. Златото било открито, когато той и механикът Тод Чембърлейн проверявали машината за останали в нея боеприпаси, за които трябва да се извикат сапьори.

“Не знаехме какво да правим и затова се обадихме на полицията. Все пак не можеш да отидеш с 5 кюлчета злато в банката, без да предизвикаш въпроси”, коментира колекционерът, който е собственик на 150 военни машини. Органите на реда веднага се отзовали на сигнала и отнесли златото в трезор. “Дори да не ми дадат награда, за мен ще остане прекрасен танк”, шегува се Мийд.

Купеният от него Т-54 принадлежал на въоръжените сили на Ирак и участвал във войната в Персийския залив (1990-1991). Тогава танкът бил заловен от международната коалиция и откаран във Великобритания. Смята се, че иракски военни скрили вътре злато, което било откраднато от Кувейт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят