Британия може да напусне и без сделка

Възможен ли е общ финансов министър или да се създаде регионален Валутен фонд

Обединеното кралство и ЕС ще проведат още три кръга от преговори за Брекзит преди срещата на върха през октомври. Именно тогава лидерите ще трябва да дадат своето съгласие за започването на втората фаза, посветена на това какви ще бъдат отношенията между двете страни след март 2019г.

Но вече има съмнения за това дали ще бъде постигнат достатъчен прогрес дотогава по първата фаза, засягаща въпросите за това как Лондон ще защити правата на европейските граждани и финансовите задължения на Великобритания към блока. Ако не се спази този график, то се увеличава шансът Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. А това би означавало никаква основа за бъдещо търговско споразумение и никакъв преходен период: нещо, което нито една от страните не иска.

Това прави следващите няколко седмици изключително важни. Британското правителство ще публикува документите, които ще разкрият неговата позиция по редица въпроси, докато преговарящите от двете страни се опитват да постигнат съгласие по сложни въпроси като границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и ролята на Съда на Европейския съюз след Брекзит.

През последните месеци вече започнаха дискусиите за това как да се реформира еврозоната, след като беше даден начален тласък с избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция. Засега няма консенсус между 19-те държави членки на еврозоната за това дали и как да се назначи министър на финансите, да се определи бюджет или да се създаде регионален Валутен фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари